Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Sneek wint overtuigend op dag 3 van SKS

11:20

De skûtsjes troffen een prachtige zeildag in Eernewoude.  De boten begonnen in de Lange Sloten met een walstart voeren langs de prinsenhof om het publiek te vermaken. Drukte bij de bovenboei zorgt voor spektakel, waarbij het skutsje uit Akkrum haar helmstok verliest.  Uiteindelijk weet de Sneker Pan er met de winst vandoor te gaan.

Bukken voor de giek

SKS EarnewaldSneek vertrekt als eerste bij de wedstrijd in Eernewoude en weet de vloot achter zich te houden. Alleen de Sneker Pan, d’Halve Maen en Lemmer ontsnappen aan de drukte van de samengepakte vloot. De vloot vaart zij aan zij de Folkersloot in als de eerste gieken over het dek heen zwaaien voor de gijp. Heerenveen laat haar giek over het achterdek van Leeuwarden vliegen waardoor de bemanning even moet bukken. Het loopt gelukkig goed af.

Helmhout te water

De samengepakte vloot koerst op de bovenboei af. Alle schippers willen tegelijkertijd de boei ronden en het is strijden om een beetje ruimte. Leeuwarden denkt een gaatje te zien en wil zo langs Akkrum steken. Er blijkt echter te weinig ruimte te zijn en de steven van het skûtsje beukt het helmhout van het Akkrummer skûtsje eraf. Akkrum ligt stuurloos in het water, de zeilen gaan naar beneden en het is einde wedstrijd voor Akkrum. Het Akkrummer skûtsje dient protest in tegen Leeuwarden en wint dit. Akkrum krijgt het gemiddelde aantal punten over de wedstrijden en Leeuwarden krijgt 14 punten.

De laatste route bracht weinig wisseling in de vloot, maar het finishen op nummer zou de volgorde toch nog wat opschudden. Sneek finishte verdiend als eerste. Earnewâld pakte de tweede plaats en Lemmer de derde. Woudsend en Súdwesthoek passeerden als laatsten de finishlijn.

Wedstrijd vervroegd vanwege nationale rouw

In verband met de dag van nationale rouw start de wedstrijd bij Terherne vandaag om 13.30 uur. Na afloop van de wedstrijd zal aan boord van de veertien skûtsjes de vlag halverwege de mast worden gestoken. Vervolgens zullen om 16.00 uur twee saluutschoten klinken, gevolgd door een minuut stilte.

Last modified: 23 juli 2014
Sluiten