Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Sluizen en gemalen slecht beveiligd tegen hackers

14:32

In een reportage van het televisieprogramma EenVandaag is gebleken dat de beveiliging van besturingssystemen voor sluizen, gemalen, bruggen, pompen, slagbomen, tunnels en zelfs elektriciteitscentrales zeer gemakkelijk te doorbreken is.

WAVER-GEMAAL-POLDER - ANP

Gemaal in werking gezet ter bestrijding droogte - ANP

In een reportage van het televisieprogramma EenVandaag is gebleken dat de beveiliging van besturingssystemen voor sluizen, gemalen, bruggen, pompen, slagbomen, tunnels en zelfs elektriciteitscentrales zeer gemakkelijk te doorbreken is. Het grootschalig gebruik van zogenoemde SCADA-systemen door de overheid roept vraagtekens op bij beveiligingsexperts. Kamerleden vragen de betrokken ministers om opheldering.

Het SCADA-systeem (afgekort  ‘Supervisory Control and Data Acquisition’-systeem) wordt gebruikt voor het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in grote industriële systemen, maar ook van veel infrastructurele voorzieningen wereldwijd. Al in 2005 adviseerden het TNO en KEMA de overheid in een onderzoeksrapport om verbeteringen in de digitale beveiliging van deze systemen aan te brengen.

“Wie kwaad wil kan gewoon een polder onder water zetten of sluis openzetten”, aldus de presentator van het televisieprogramma. Voor de reportage werd digitaal ingebroken in het gemaal dat de gemeente Veere droog houdt en het waterpeil in het Veerse Meer controleert. De burgemeester van Veere reageerde geschokt en heeft in samenwerking met de leverancier en beheerder van de controlesystemen tijdelijk offline gehaald.

Op de website van EenVandaag wordt veelal geschokt en verontwaardigd gereageerd. “Lekker slim om dit allemaal zo in de openbaarheid te vertellen…Er zijn hier mooie uitdrukkingen voor: De kat op het spek binden.” Een ingenieur van Waternet, de overheidsonderneming voor drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer, reageert juist gematigd: “De reportage kent helaas vele fouten, de meeste rioolgemalen zijn juist niet op afstand te bedienen. Polders zijn traag reagerende systemen. Als een gemaal onterecht op uit staat zal de polder zeker niet in een oogwenk onder water staan zoals wordt gesteld.” (WP)

Last modified: 17 februari 2012
Sluiten