Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Sluisdeuren Johan Frisosluis geplaatst

11:01

In de nieuwe Johan Frisosluis zijn de sluisdeuren geplaatst. Het vernieuwen van de sluis is onderdeel van het Friese Merenproject, met als doel om de Friese wateren beter bereikbaar te maken.  De nieuwe sluis moet voor de zomer van 2014 klaar zijn.

Plaatsing sluisdeuren Johan FrisosluisIn de ochtend van dinsdag 5 november werden de sluisdeuren geplaatst. Door de kans op slecht weer in de namiddag werden de werkzaamheden vervroegd. Gedeputeerde Jannewietske de Vries van de provincie Friesland was aanwezig bij de plaatsing. ‘Een belangrijke mijlpaal voor Friesland en mooi op tijd voor het stormseizoen’.

Planning werkzaamheden

De huidige Johan Frisosluis is tot en met 1 april 2014 afgesloten voor vaarverkeer. Het project moet tijdens het winterseizoen afgerond worden om watersporters niet te hinderen. Scheepvaart kan via de sluizen van Lemmer en Makkum de Friese wateren op en naar het IJsselmeer varen. Voor kleine schepen is de oude sluis in Stavoren in bediening.

Milieuvriendelijk ontwerp

De tweede Johan Frisosluis krijgt een bijzonder karakter. Groen, open, milieuvriendelijk en energieneutraal. Door de nieuwe sluis behoren lange wachttijden en onveilige situaties in het hoogseizoen straks tot het verleden. Ballast Nedam bouwt de sluis in opdracht van de provincie Fryslân, aldus Provincie Friesland.

Last modified: 6 november 2013
Sluiten