Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Sluis Workum toegankelijk voor grotere schepen

09:03

Foto: Udo Ockema

Workum is in de toekomst toegankelijk voor watersporters met grotere boten, door verlaging van de drempel in de sluis. Met de huidige drempel en een diepgang van 1.65 meter kunnen deze boten de stad niet binnenvaren. De werkzaamheden starten in november van dit jaar, waarbij de diepgang naar 1.90 meter gaat. Op 1 maart 2014 moet het werk klaar zijn.

Foto: Udo Ockema

De werkzaamheden

Om in de zomer de watersporters niet te hinderen, wordt het werk in de herfst- en wintermaanden uitgevoerd. Voor veiligheid achter de kering en om veilig te kunnen werken, komt voor de sluis een damwand. Naast de drempelverlaging heeft de sluis ook onderhoud nodig. Om te beginnen komen er nieuwe vloeddeuren aan de Workumer kant. De deuren aan de kant van It Soal gaan eruit voor een onderhoudsbeurt. Tot slot worden enkele kleine onderhoudsklussen uitgevoerd, zoals het voegen van het metselwerk.

Afsluiting sluis

Tijdens de opknapbeurt is de sluis afgesloten voor vaarverkeer. Vanaf de start van het werk tot 1 maart 2014 kunnen er geen boten door de sluis. Inwoners en bedrijven in Workum ontvangen tijdig meer informatie over aanvang, duur en mogelijke overlast van de verschillende werkzaamheden. Omdat de provincie in de winter aan de sluis werkt, is de planning afhankelijk van de weersomstandigheden.

Workum aantrekkelijker

De werkzaamheden aan sluis Workum zijn onderdeel van Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân. De verlaging van de sluisdrempel is geen onderdeel van het Masterplan Workum, maar sluit er wel op aan. Het door de gemeente en Friese Merenproject opgestelde Masterplan heeft als doel om de toegang tot Workum aantrekkelijker te maken  voor de watersporters.

Last modified: 6 december 2013
Sluiten