De Smart Cap, een pet die de vermoeidheid van de drager meet en weergeeft op een scherm, wordt nu ook op zee gebruikt. De schippers van de Australische loodsorganisatie Australian Reef Pilots testen het systeem op zee.
Risico verminderen
De Smart Cap, niet te verwarren met de onopvallende schaatshelm die de Nederlandse firma Smartcap maakt, is ontwikkeld voor de Australische mijnbouwindustrie. Het gebruik van zwaar materieel in de mijnbouw brengt extra risico’s met zich mee en om ongelukken te voorkomen ontwikkelde Dan Bongers een systeem dat de hersenactiviteit meet en weergeeft.
Werking
Het meetsysteem werkt volgens de principes van een elektro-encefalogram (EEG) en is onopvallend verwerkt in een gewone pet. Via Bluetooth heeft de pet contact met een uitleesvenster in het voertuig. De vermoeidheid van de drager wordt cijfermatig weergegeven en als het niveau zo hoog wordt dat de alertheid verminderd en het risico op ongelukken groter wordt, klinkt er een waarschuwingssignaal. De informatie kan ook worden weergegeven op een smartphone of ander apparaat dat met WiFi of Bluetooth is uitgerust.
De pet is wasbaar en de elektronica is waterdicht verpakt. Hoewel er gewoon gezweet kan worden tijdens het gebruik, werkt de pet het beste als hij droog.
Onderzoek op zee
De Australische loodsdienst Astralian Reef Pilots (ARP) voert een uitgebreid onderzoek met behulp van Smart Cap en Readiband (een horloge dat polsbewegingen meet om de slaapkwaliteit te bepalen). “Het is een methode om jezelf te controleren”, zegt Simon Meyjes, directeur van ARP. “Met het systeem weet de drager wanneer er actie moet worden ondernomen om ongelukken te voorkomen.”
Toepassingen
Het bedrijf dat de Smart Cap exploiteert, EdanSafe, ziet ook mogelijkheden voor gebruik van hun product in de luchtvaart, bij defensie, in de logistiek en in de scheepvaart.
Foto ARP
Last modified: 11 september 2013