Nieuws

Serie ‘Noodweer’

Erwin Kroll presenteert vanaf donderdag de serie Noodweer. Hij belicht in vijf afleveringen de gevolgen van heftige weersituaties in Nederland. Aan de hand van ooggetuigenverslagen wordt duidelijk gemaakt dat hevige regen, onverwachte sneeuw en vorst, een onweersbui of blikseminslag ons leven kunnen veranderen.

13:18

Daarnaast wordt in Noodweer aandacht besteed aan het steeds extremer wordende weer. Door klimaatverandering zullen, we naast drogere periodes, meer en meer te maken krijgen met extreme regenval. Hoe om te gaan met die verandering en wat we eraan kunnen doen is het uitgangspunt van de Klimaatshow die aansluitend op de serie van vijf afleveringen wordt uitgezonden. 

Komende donderdag (15 november) behandelt de eerste aflevering de storm van 1 november 2006. Dat wordt gedaan aan de hand van het verhaal van de bemanning van de reddingsboot Anna Margaretha van Ameland, die tijdens een reddingsactie op zee zelf drie keer over de kop gaat. De boordapparatuur raakt onklaar en even lijken de vier mannen volledig van de aardbodem verdwenen…

Op 22 november wordt het fenomeen onweer behandeld, aan de hand van het verhaal van een vriendengroep die wordt getroffen door de bliksem. De derde aflevering, op 29 november, gaat over de beruchte sneeuwdag 25 november 2005. Een jonge vrouw moet bevallen, maar op de Nederlandse wegen staat de langste avondspits tot dat moment. Aflevering vier (6december) verhaalt over een kettingbotsing in de mist, op 23 maart 2004, waarbij meer dan 70 auto’s zijn betrokken. De laatste aflevering van Noodweer (13 december) is gewijd aan klimaatverandering, als opmaat voor de Klimaatshow die op 14 december wordt uitgezonden. 2001, 2002 en 2006 waren recordjaren voor wat betreft de hoeveelheid neerslag. Ook de afgelopen zomer was extreem nat. Centrale vraag van de aflevering is: is dit de trend voor de toekomst?

 

Noodweer wordt uitgezonden op Nederland twee, om 19.50 uur

Foto: Gemeente Schouwen-Duiveland

Last modified: 12 november 2007
Sluiten