Nieuws

Schuttevaerdeelnemers verdwaald op Noordzee

Twee deelnemers aan de loodzware Schuttevaer-race raken vannacht door een navigatiefout ver uit de wedstrijdbaan. Beide schepen varen tussen Vlieland en Terschelling rechtdoor de Noordzee op. (Laatste update: 11:20)

10:32

De Schuttevaer-race staat bekend om zijn zware karakter. Naast zeilen moeten de deelnemers hardlopen (halve marathon) en wielrennen (2x tijdrit a 60 km). De afgelopen nacht krijgen de teams het zwaar. Op de Boontjes lopen verschillende schepen vast. In het donker navigeren de deelnemers naar Vlieland.

Tegen een uur ‘s nachts gaan de Lenco en de Sail East niet bakboord uit naar Vlieland, zoals de andere schepen maar varen het zeegat uit richting de Gronden van Stortemelk. Op de Noordzee staan op dat moment golven van twee meter. Doordat de teams zowel stroom als wind mee hebben merken ze niet hoe snel ze van land verwijderd raken.

De organisatie vraagt de Brandaris de schepen op te roepen. De Sail East reageert en keert om. De Lenco reageert niet en verlegt zijn koers zelfs naar iets noordelijker.

De Sail East heeft het zwaar op de terugweg. Het schip kan kruisend net boven de vier knopen uitkomen en ligt regelmatig stil. De Lenco vaart nog steeds de verkeerde kant op. Het schip haalt met gemak een knoop of acht op zijn koers ver boven Vlieland. Lenco reageert niet op de oproepen op de marifoon. De organisatie begint zich zorgen te maken.

Volgboot de Snelle Jelle rukt uit en weet de Lenco te vinden in de donkere nacht. Er wordt contact gemaakt en de Lenco verlegt zijn koers 180 graden. De terugtocht naar Vlieland verloopt moeizaam.

Ondertussen voltooien de lopers in het donker een halve marathon op Vlieland.

Update (11:20)

Na het hardlopen op Vlieland varen de deelnemers een zwaar rak terug naar Harlingen. Pas in de vroege ochtend komen de eerste boten daar aan voor een tijdrit op de fiets. De fietser krijgt hier opnieuw 60 kilometer voor zijn kiezen.

Rond een uur of negen komen de fietsers binnen. Ditmaal hebben de schepen het makkelijker: wind mee en stroom mee richting Terschelling. De hardloper van de Epoxydus springt veruit als eerste op de wal en sprint ervandoor. Toch maakt de hardloper van de Yachtvision veel goed van de verloren zeiltijd. Op het water liggen de koplopers wederom nek an nek.

Update (12:30)

De kopgroep is begonnen aan de laatste etappe. Terschelling – Hindelopen. Yachtvision heeft Epoxydus moeten laten gaan maar maakt zich om deze tegenstander weinig zorgen. Zo lang de Epoxydus in zicht blijft zal ze op rating nooit winnen. Dit schip moet veel sneller zijn.

Nieuwe bedreiging
Na de harde wind van afgelopen uren krijgt de vloot een nieuwe bedreiging: windstilte. Volgens de voorspellingen draait de wind naar het zuiden en neemt af tot 3 knopen. (www.windfinder.com) Alle deelnemers moeten zaterdag 16 mei voor 16:00 uur binnen zijn. Het lijkt erop dat dat wel zal gaan lukken. Maar met meer knopen stroom dan wind is tussentijds ankeren de enige optie.

Illustratie: Geosports.nl

Last modified: 15 mei 2009
Sluiten