Nieuws

Schuttevaer van start

De Schuttevaerrace is van start. Zeilen doet mee en heeft uit collega- en vriendenkring een team samengesteld voor de vaar-, loop- en fietswedstrijd. U kunt het team op verschillende manieren volgen.

10:35

Klaas Wiersma is als redacteur aan boord gestapt van Majic (www.majicsailing.nl). Samen met schipper Arnout Jorritsma zal hij het zeilgedeelte voor zijn rekening nemen. Collega Edwin Haan van het blad Fiets gaat de twee fietstrajecten van plusminus 70 kilometer per stuk voor zijn rekening nemen. De in totaal 32 te lopen kilometers zullen worden afgelegd door Jan Willem Jannink.

U kunt het team van Zeilen op verschillende manieren volgen. Voor het directe nieuws kunt u terecht op www.twitter.com/Zeilen_magazine. Uitgebreidere verslagen vindt u op www.zeilen.nl. Het algemene nieuws over de Schuttevaer volgt u via www.schuttevaer.nl.

Tot slot kunt u de boten die de race varen ook tracken. Geosports verzorgt de live track via hun site http://geosports.nl/. Daar vindt u ook reacties en het laatste nieuws en updates vanaf verschillende boten.

Over de race

Tijdens de Schuttevaerrace meten zeilers, hardlopers en fietsers sinds 1983 hun krachten. Na een enerverende start in Stavoren, waarbij alle deelnemers naar de zeiljachten rennen, varen deze met een complete bemanning, inclusief fiets(t)er en hardloper/ster zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Dat is het eerste traject. Vervolgens wordt koers gezet naar Texel. Hier stappen de wielrenners van boord om een tijdrit van 60 kilometer te fietsen.

Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los en zeilt men naar Vlieland. Afhankelijk van de klasse waarin men zeilt gaat dit over de Boontjes of via de Paardenhoek. Op Vlieland gaan de hardlopers de wal op om zo snel mogelijk een afstand van ca. 20 km. te lopen. Vervolgens weer trossen los en op naar Harlingen waar de fietser weer een topprestatie moet leveren over wederom ca. 70 km.

Zodra fiets en fietser weer aan boord gehesen zijn, vaart het zeiljacht naar Terschelling voor het tweede looptraject over een afstand van ca. 12 km. Als de loper zich weer in de jachthaven meldt en aan boord springt, worden de zeilen gehesen voor de terugtocht via de Blauwe Slenk naar Kornwerderzand. Daarna van Kornwerderzand naar Stavoren, waar nog een paar honderd meter te voet wordt afgelegd naar de finish. Dit non-stop traject van sportiviteit maakt de Schuttevaerrace tot dé krachtmeting voor zeilers, hardlopers en fietsers.

Last modified: 3 juni 2010
Sluiten