Actueel, Nieuws

Schonere havenlucht door brandstofcel

11:22

Young Brothers Hokulani-Kaholo kleinFoss Maritime Company en Sandia National Laboratory werken samen aan een mobiele energievoorziening op waterstof voor gebruik in de haven van Honolulu, Hawaii. De energievoorziening bestaat uit vier brandstofcellen van 40 kiloWatt, een waterstofopslagsysteem en een omvormer. Alle onderdelen samen passen in een 20-voets zeecontainer.

Dieselvervanger

Young Brothers, de Hawaiiaanse tak van Foss Maritime Company, gebruikt hoofdzakelijk dieselgeneratoren voor energievoorziening op locaties zonder aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Een groot deel van de verbruikers bestaat uit koelcontainers. Na een uitgebreid efficiëntieonderzoek kozen Foss Maritime en Young Brothers voor een proef met brandstofcellen op waterstof. De proef gaat zes maanden duren en start in 2015. De ontwikkeling van de mobiele energievoorziening wordt in 2014 afgerond.

Lokaal schone lucht

Bijkomend voordeel bij gebruik van waterstof als brandstof is de afwezigheid van uitlaatgassen ter plaatse. De schadelijke uitlaatgassen die vrijkomen bij het opwekken van de elektriciteit zijn reeds bij het fabriceren van de waterstof ontstaan. Daardoor blijft de lucht schoner op de plaats waar de energie wordt gebruikt.

Bron: bootjesgek.nl

Last modified: 2 december 2020
Sluiten