Nieuws

Sander Bakker knap 23ste

Solozeiler Sander Bakker is gisternacht tijdens de eerste etappe van La Solitaire Du Figaro op een keurige 23 plek geëindigd. Na wat problemen vlak na de start, onder de kust van Frankrijk, begon de Nederlander aan een sterke come back...

10:20

In het eerste deel van de race zat het de 31-jarige solozeiler aan boord van zijn Energia niet mee, vertelt hij over de telefoon. ‘Ik kreeg een lijn van een kreeftennet tussen mijn roer en mijn kiel. Ik moest te water om de boot los te snijden. Toen ik weer aan dek klom, was mijn spinnaker om de voorstag heen in de knoop geraakt.’ Daarna begon Bakker aan een lastig gevecht om weer terug te komen in de vloot. En niet zonder succes. Nadat hij de eerste boei als laatste had gerond pakte hij 19 boten terug en eindigde op een 23ste plek. Een prestatie die hem bijna de ‘Prix Argos de la meilleure progression’ opleverde, de prijs voor de zeiler die de meeste boten inhaalt. Marc Thiercelin, die lange tijd op de eerste plek zeilde, bleef hem in dit klassement net voor. De Fransman haalde liefst 25 solozeilers in en kwam daarna als derde binnen.

De etappe over 449 mijl kenmerkte zich door weinig wind. Te weinig, zo oordeelde de wedstrijdleiding. Het parcours, dat van Les Sables d’Olonne, tussen Belle Ile en het vaste land door, om een waypoint bij Lorient met daarna een finish in Bilbao zou gaan, werd halverwege de race met 50 mijl ingekort.

Yann Eliès kwam als eerste aan in Bilbao. Alain Gautier werd tweede en Marc Thiercelin zoals gezegd derde. Vandaag is de prijsuitreiking, Sander Bakker zal ook op het podium geroepen worden. In het ‘rookie-klassement’, een subklassement voor zeilers die voor het eerst aan La Solitaire meedoen, pakte hij een derde plek.

Morgen, dinsdag 5 augustus, start de tweede etappe, van Bilbao naar La Rochelle.

Last modified: 7 september 2006