Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Sail en Marinedagen Den Helder geslaagd

09:58

Den Helder, 20 juni 2013.

Met een drukbezochte laatste dag van Sail Den Helder en Marinedagen is het vier dagen durende maritieme festijn in de Marinestad tot een geslaagd einde gekomen. De schatting is dat zo’n 330.000 tot 350.000 bezoekers naar Den Helder zijn gekomen voor het evenement. Het eindaantal is daarbij nog afhankelijk van de bezoekers die einde van de middag op de Sail Out van de zeilschepen afkomen. De organisatie spreekt van een overweldigende belangstelling, gezien de regenval van de afgelopen dagen.

Het evenement

Vanaf donderdag konden belangstellenden genieten van oude zeilschepen, moderne marineschepen en tal van demonstraties. Hoewel verschillend van karakter, was de achterliggende gedachte van Sail Den Helder en de Marinedagen gelijk. De organisaties willen mensen tonen hoe het leven op zee was en nu is en wat het leven en werken op het water zo mooi maakt.

Den Helder, 20 juni 2013Bijzonder bezoek

Onbetwist hoogtepunt van Sail Den Helder/Marinedagen vormde het bezoek van Zijne Majesteit koning Willem-Alexander op de eerste dag. De vorst nam op de rede van Den Helder de Reversed Fleet Review af en landde even later amfibisch in de marinehaven. Hier werd hij dolenthousiast begroet door zo’n 30.000 marinemensen en oudgedienden die hier met de koning hun Saamhorigheidsdag kwamen vieren. Een optreden van DJ Quintino op het achterdek van Zr. Ms. Zeeland, vormde het sluitstuk van de grootste marine reünie ooit.

 

Slecht weer

De vrijdag viel vervolgens volledig in het water en ook gisteren daalde de regen overvloedig neer op de dappere doorzetters die hoe dan ook naar de havens van de Marinestad waren gekomen. Ondanks het weer, genoten zij van de historische vaartuigen, moderne vaartuigen en de demonstraties op het land, op het water en daarboven. Helikopters van de types NH-90 en Chinook maakten indruk, net als de razendsnelle speedboten van de marine (FRISC’s) op het water. De amfibische landing, met rookpotten en gecamoufleerde, aanstormende mariniers, vond een enkeling soms zelfs erg dichtbij komen.

Den Helder, 19 juni 2013Geweldige sfeer

Buiten de marinehaven vergaapten mensen zich aan nog meer oude zeilschepen en smulden zij net als de bezoekende bemanningen van optredens en van de geweldige sfeer die in de stad hing. Het spektakel kwam tot een passend einde met een Sail Out, waarbij de eerste tall ships weer het ruime sop kozen. Ondanks het regenachtige weer kijkt de organisatie van Sail Den Helder en de Marinedagen terug op een zeer geslaagd en indrukwekkend festijn.

Last modified: 24 juni 2013
Sluiten