Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

‘s Werelds oudste clipper gaat Down Under

17:46

Plannen voor een definitieve reis voor ‘s werelds oudste clipper zijn zo goed als rond. Het plan is om het schip The City of Adelaide van Schotland naar Australië te vervoeren. Het schip werd geborgen door het Schotse Maritiem Museum in Irvine, nadat het was gezonken in Clyde en ligt hier vandaag de dag nog steeds op de wal.

Maritiem erfgoed

The City of Adelaide

De Stad van Adelaide, of The Carrick zoals het ook bekend stond, is gebouwd in 1864 in Sunderland. Het schip was een van de snelste en meest luxueuze klippers die over de zeeën zeilde. Het bracht migranten en andere passagiers naar zuid Australië en bracht goederen terug naar Europa.

Na 23 jaarlijkse reizen naar Adelaide, werd het schip ingezet voor de Noord-Atlantische houthandel. Later werd het gebruikt als een hospitaalschip in Southampton, een zeil-trainingschip en als clubhuis in de Clyde in Glasgow.

Clipper Ship City of Adelaide Ltd

Na het borgen van The City of Adelaide heeft het Schotse Maritiem Museum het schip een plek op de wal gegeven. Helaas kon het museum het zich niet veroorloven om het schip op te knappen en had besloten om het te slopen.

Sinds 1992 zijn verschillende partijen in discussie over de toekomst van The City of Adelaide. Uiteindelijk deed de vrijwillige groep Clipper Ship City of Adelaide Ltd (CSCOAL)  een poging om geld in te zamelen om het schip te renoveren, met het doel om het schip in de collectie te bewaren. De kans om het schip te renoveren en in het museum te houden bleek financieel niet haalbaar. De vrijwillige groep besloot een offerte in te dienen voor de verhuizing naar Australië, om het schip daar als middelpunt van een nieuw maritiem erfgoedpark te maken. Hun voorstel kreeg goedkeuring tijdens een conferentie in Glasgow, dat werd georganiseerd door de hertog van Edinburgh.

The City of Adelaide De reis

Het zware schip wordt in een stalen wieg op een zeegaande bak gehesen, waarna het naar Londen wordt gevaren. Dicht bij Cutty Sark komt het schip in de haven te liggen. Aldaar komt het schip op een enorm vrachtschip te liggen die het naar Australië vaart. Het is dan reeds 125 jaar geleden dat het schip weer terugkeert naar Australië. De verwachting is dat het schip in het voorjaar van 2014 arriveert.

Een aantal bedrijven uit de staat Zuid-Australië hebben bijgedragen aan onderdelen voor de stalen wieg, die is gemonteerd op de kade in Irvine.

 

 

Last modified: 27 augustus 2013
Sluiten