Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Rustige start Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

11:22

Van de 611 ingeschreven schepen, zijn 563 van start gegaan bij de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. In vier startgroepen begonnen de deelnemers aan de tocht. Deelnemers konden kiezen uit zeventien startplaatsen rondom het IJsselmeer en het Markermeer. Populairste startplaats was dit jaar Stavoren met ongeveer 69 jachten, daarna Enkhuizen Noord met 66.

DL24uursIn Volendam startten 65 schepen en in Muiden 50. Van oudsher zijn dit populaire startplaatsen, vooral door de heersende zuidwestenwind. De wind is nu pal oost en daardoor was de Friese kust en Enkhuizen favoriet. De deelnemers op het Markermeer zullen hun rakken zorgvuldig moeten kiezen om niet tegen de oostenwind in te hoeven kruisen om uiteindelijk bij Enkhuizen naar het IJsselmeer te moeten schutten.

Goede weersverwachting

In tegenstelling tot vorig jaar toen de boten over de startlijn dreven en uren over het eerste rak deden, waren alle boten nu vlot weg. De deelnemers zeilden in een mooie avondzon, met temperaturen boven de twintig graden en met een wind van ongeveer 3 Bft. De weervoorspelling voor de hele Delta Lloyd 24-Uurs zeilrace is goed. De wind blijft oostelijk, rond de 3 – 4 Bft. Op de Waddenzee wordt iets meer wind verwacht, zeker zaterdag overdag. Het blijft overwegend zonnig met temperaturen boven de 20 graden overdag en een niet al te koude nacht. Ideaal weer dus voor een race die 24 uur duurt.

De laatste jaren kampte de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace met harde wind en veel regen. Vorig jaar zat het venijn in de staart en waren er tijdens de finish enorme hoosbuien met forse windstoten. De organisatie van de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace telde gedurende de 24 uur behoorlijk wat uitvallers. Het is al jaren heftig weer geweest tijdens het wedstrijdweekend. De organisatie hoopt dan ook dat alle deelnemers de wedstrijd kunnen uitvaren en dat iedereen morgen in Medemblik aankomt. Met ongeveer zeshonderd schepen varen de zeilers Medemblik tussen 19.00 en 20.00 uur binnen om te finishen.

Strijd tussen vader en zoon

Vader Henk en zoon Remco Sol voeren jaren met elkaar en wonnen samen menig Delta Lloyd 24-uurs Zeilrace. Nu strijden ze behalve tegen het veld ook tegen elkaar. Henk Sol zeilt op een Winner 12.10, zoon Remco op een Winner 9.00. Beiden hebben een team van Groningse studenten aan boord en Henk heeft als troef ook nog zijn jongste zoon Guido aan boord die net wereldkampioen FJ is geworden. Henk Sol: ‘We zijn allebei in Enkhuizen Zuid gestart. Daar zat toen meer wind, maar we zijn al snel naar het noorden geschut. Naar verwachting zal daar de verdere wedstrijd meer wind blijven. Andere jaren gingen we al snel naar de Wadden, maar dat is tactisch nu niet handig. Met die oostenwind kom je niet meer terug. Dus blijven we op het IJsselmeer.”

Fotografie: Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace

Last modified: 24 augustus 2013
Sluiten