Nieuws

Rustig de nacht in

Ondertussen is het donker. Het IJsselmeer is bezaaid met lichtjes. Ondanks de lichte wind maken de meeste jachten nog een aardige snelheid. De een onder spinaker, de ander halve wind. Een heldere sterrenhemel, zacht weer. Voor de meeste 24-Uurs deelnemers zijn dit ideale omstandigheden.

23:19

Hendrik Harkema van Team Hood Yachting Gear is met zijn Friendship 28 gestart in Kornwerderzand. “Best een behoorlijk aantal boten startten daar. Ik denk wel vijftig. Van hieruit kun je alle kanten nog op. We gaan nu onder spinnaker naar Den Oever. Het waait niet hard, maar net lekker. We blijven een beetje bovenin het IJsselmeer hangen. We gaan niet het Wad op met deze wind. Ik denk niet dat veel mensen dat zullen doen. Mijn zus is speciaal voor de 24-Uurs uit Australie overgekomen, dus ze krijgt een mooi tochtje.”

 

De Leef Je Droom zeilt met een team van vier jongeren op een Bavaria 38 Match. Schipper Olaf Oosterman: “We hadden er vijf, maar afgelopen nacht is er een ziek geworden en naar huis gegaan. Heel sneu, hij had zich er juist zo op verheugd. We varen nu midden op het Markermeer naar de EA1 en vandaaruit gaan we naar de OVD bij de dijk naar Lelystad. We varen nu hoog aan de wind en varen harder dan de boten om ons heen. Het gaat lekker.We hopen dat de wind gaat draaien naar het zuidoosten, anders is het moeilijk om naar Enkhuizen te komen. Het is nu niet verstandig om naar het noorden te schutten. Er zijn nog genoeg rakken op het Markermeer.” Olaf vaart met een relatief onervaren bemanning. Tijdens het telefoongesprek roept hij regelmatig naar de stuurman dat hij moet oploeven of afvallen. Als ze helemaal stil komen te vallen, moet hij snel weer naar buiten om de stuurman bij te staan. De positie van de Leef je Droom is permanent te zien op www.zeezeilschool.nl/tandt.shtml.

Christianne Colaris van de Lovefool, een Frers Cirrus 3/4 , klinkt erg relaxt. “De start was ook erg relaxt. Ging prima en niemand had ook erge haast. We varen in de toerklasse en niet in de wedstrijdklasse. Het gaat allemaal geweldig, maar wel langzaam. Voor ons gevoel dan, want als we op de snelheidsmeter kijken, gaan we nog 5,5, knopen. De wind is niet veranderd sinds de start, ongeveer windkracht 3. We ronden nu net de EA 3 en gaan dan terug naar Volendam, waar we ook gestart zijn. Daarna gaan we weer wat zuidelijker. We blijven hier maar een beetje rondvaren.”De positie van de Lovefool is te zien op www.lovefool.nl.

Last modified: 30 augustus 2008
Sluiten