Nieuws

RS:X-dame en Laser-heer winnen ISAF zeiler van het jaar verkiezing

De spaanse RS:X-surfster Blanca Manchon werd in Athene benoemd tot beste zeilster van het jaar 2010. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout waren ook genomineerd voor de prijs. Bij de heren won Laserzeiler Tom Slingsby uit Australië.

13:54

De genomineerden worden geselecteerd uit alle mogelijke disciplines in de zeilsport. De sporters werden voor hun uitverkiezing beoordeeld op hun sportieve prestaties gedurende de periode tussen 1 september 2009 en 31 augustus 2010. De uiteindelijke winnaars bij de dames en de heren zijn gekozen door alle watersportbonden die aangesloten zijn bij de ISAF. De bonden mogen slechts een dame en een heer kiezen. Bij de heren waren geen Nederlanders genomineerd.

 

Het Nederlandse duo Westerhof/Berkhout was een van de vier vrouwelijke kanshebbers op deze prestigieuze wereldwijde bekroning. De andere genomineerden waren de Duitse Kristin Boese (negen maal wereldkampioen kitesurfen) en de Thaise Siripon Kaewduang-Ngam (Gouden medaille op Jeugd Olympische Spelen).

 

Eenmaal wereldkampioen niet voldoende

Berkhout en Westerhof werden dit jaar voor de tweede keer op rij wereldkampioen in de Olympische 470-klasse. Berkhout mag zich zelfs vijfvoudig wereldkampioen noemen in de 470. Deze prestaties bleken minder aansprekend dan het wereldkampioenschap en twee overwinningen tijdens ISAF-wereldbekerwedstrijden die de Spaanse surfster op haar naam had geschreven in 2010. Manchon was in 2009 ook al genomineerd.

 

Succesvol

Westerhof en Berkhout zeilen nog maar twee jaar samen, maar wonnen in die korte tijd al twee wereldkampioenschappen in de 470. Samen met andere zeilpartners stonden ze in de afgelopen negen jaar zes keer op het podium van een wereldkampioenschap in de competitieve 470-klasse. Beide zeilsters hebben afzonderlijk van elkaar eerder meegedaan aan de Olympische Spelen: Westerhof in 2004 en Berkhout in 2008, waar ze het zilver won.

 

Het duo begon de nominatieperiode in 2009 met een overwinning tijdens de wereldbekerwedstrijden op Olympisch water in Weymouth. De focus in 2010 was op het wereldkampioenschap op eigen water in Scheveningen, tevens de woonplaats van Westerhof. De dames wonnen samen hun tweede titel en Berkhout pakte haar vijfde wereldtitel; daarmee is Berkhout de meest succesvolle zeilster in de 470-klasse.

 

Bron: Watersportverbond

 

Beeld: Rolex/Kurt Arrigo/Daniel Forster

Last modified: 10 november 2010
Sluiten