Actueel, Nieuws

Route du Rhum: Peyron wint in recordtijd

17:30

Aankomst Loïck Peyron op GuadelopueLoïck Peyron heeft de Route du Rhum gewonnen. De 54-jarige Fransman zeilde van Saint-Malo in Frankrijk naar Pointe-à-Pitre op Guadeloupe in een recordtijd van 7 dagen, 15 uur, 8 minuten en 32 seconden. Peyron kwam maandagochtend vroeg, iets na twaalf uur ‘s nachts binnen (lokale tijd). Hij zeilde de wedstrijd voor de zevende keer; dit keer met de 103 voet lange trimaran Maxi Solo Banque Populaire VII. Zijn beste resultaat in de wedstrijd was een vijfde plaats tot nu toe. Peyron legde in totaal 4199 mijl af tussen start en finish, met een gemiddelde snelheid van 22,9 knopen.

De solozeilcarrière van Peyron begon 32 jaar geleden met de Route du Rhum. Deze editie van de Route du Rhum zou hij in de eerste instantie meevaren in een gele trimaran van ‘slechts’ 11,50 meter. Beoogd schipper van de Banque Populaire-trimaran was Armel LeCléac’h. Die blesseerde twee maanden voor aanvang van de wedstrijd zijn hand en zag zijn campagne in het spreekwoordelijke water vallen. Schipper en sponsor vroegen vervolgens oude bekende Peyron als vervanging. Tijdens de weken voorafgaand aan de start liet Peyron weten op te zien tegen de fysieke belasting die met de wedstrijd gepaard zou gaan.Peyron wint in recordtijd

Kapiteins aan wal

Peyron werd tijdens de wedstrijd bijgestaan door LeCléac’h en door Marcel van Triest, die fungeerden als zijn navigators.

“Het is een prachtige prestatie, maar vooral een teamprestatie. Ik zou in de eerste instantie helemaal niet op deze boot zitten, maar op een kleine gele tri – waar ik over vier jaar (bij de volgende editie van de Route du Rhum red.) wel in zal varen. Dat ik gewonnen heb is geen verrassing voor mij. Ik wist dat de boot het kon en ik wist dat het team me goed kon helpen.”

“Ik had nooit verwacht dat ik de Route du Rhum zou winnen op een boot als deze. Een race als deze is nooit makkelijk, maar dat maakt het ook zo fantastisch spannend. De krachten die de boot moet doorstaan bij dergelijke snelheden in zware omstandigheden zijn gigantisch. Ik heb hem goed kunnen varen, maar toch was ik af en toe bang. Tegelijkertijd is dat waar het om draait bij multihull-zeilen; je moet de boot constant onder controle houden. Op een gegeven moment viel ik in slaap achter het roer, waardoor ik de boot bijna liet kapseizen.”

DiBenedetto onderwegWinnende tri

De door Banque Populaire gesponsorde trimaran won de vorige editie van de Route du Rhum ook al, toen onder de naam van hoofdsponsor Groupama, geschipperd door Franck Cammas. De 31,5 meter lange trimaran is ontworpen door VPLP.

In volle gang

De eerste mag dan wel binnen zijn, voor het gros van de deelnemers is de wedstrijd pas net begonnen. De achterhoede van het veld bevindt zich rond de Canarische Eilanden, op nog ruim 2000 mijl van de finish.

U kunt de wedstrijd volgen via de tracker 

Last modified: 13 november 2014
Sluiten