Nieuws

Ronde om Texel: teller op 438

De inschrijvingen voor ’s werelds grootste catamaranrace verlopen voorspoedig. Voorafgaand aan de Ronde om Texel gaat maandag 14 juni de Zwitserleven Zeilweek van start.

13:50

De inschrijvingen zijn nog open tot 18 juni, maar nu al hebben 438 teams uit vijftien verschillende landen zich aangemeld voor de Ronde om Texel, welke deel uit maakt van de Zwitserleven Zeilweek. Tijdens de Zwitserleven Zeilweek worden ook de Grand Prix Slalom Windsurfing/Europeans 2010 gehouden. Ruim vijftig surfers van acht verschillende nationaliteiten hebben zich reeds ingeschreven.

Ontwikkeling en competitie

Tijdens de Ronde om Texel voeren de deelnemers strijd op twee vlakken: de line honours voor degene die het eerst finisht en de winst in het algemeen klassement, waarbij de boten ingedeeld zijn op handicap.

 

De laatste jaren is de materiaalontwikkeling in een stroomversnelling terecht gekomen. Zo moest tweevoudig winnaar Xander Pols het vorig jaar afleggen tegen de extra brede M20 van de brit William Sunnucks en Simon Farren. Dit jaar verschijnt Pols met vergelijkbaar materiaal aan de start. Ook kromme zwaarden doen hun intrede, welke onder andere bij de America’s Cup en de introductie van de Nacra F20 Carbon te zien waren. Remco Kenbeek en Paul Buyse, winnaars van 2006 zetten ook in op de line honours én het ronderecord. Daarvoor varen ze wel met een extra brede M20, maar niet met kromme zwaarden. “Wij geloven dat de ontwikkeling van de kromme zwaarden nog niet klaar is, dus wij blijven vasthouden aan het vertrouwde rechte ontwerp.”

 

Hans Bouscholte, oud-Ronderecordhouder en winnaar van de line honours in 2004, zal samen met zijn broer Ronald deelnemen in de begin dit jaar geïntroduceerde Nacra F20 Carbon. Peter Vink en Sven de Laaf, die in 2003 als eerste over de finishlijn zeilden, zullen na een pauze van een paar jaar eveneens in de Nacra F20 Carbon meevaren.

 

Internationale favorieten

Voor de eindzege in het algemeen klassement is grote belangstelling. De F18 catamarans maken een grote kans, vanwege hun relatief gunstige rating. Meervoudig Tornado-, F18- en A-cat-wereldkampioen Glenn Ashby uit Australië zeilt met landgenoot James Spithill. Spithill won in februari de America’s Cup, als stuurman van de 90-voets trimaran BMW Oracle Racing. Het duo kan flinke tegenstand verwachten van onder andere Darren Bundock, met wie Ashby meerdere titels won.

 

Kanshebbers uit eigen land

De nummers vijf van de Spelen in China, Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis, houden van veel wind en horen in dat geval tot de favorieten. Dat geldt ook voor de Nederlandse F18 kampioenen Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Regerend wereldkampioenen Coen de Koning en Thijs Visser zijn sterker met minder wind. Het Scheveningse duo Gunnar Larsen en Jeroen van Leeuwen nemen voor de eerste keer in deze combinatie deel aan de Ronde om Texel. Beiden stonden los van elkaar al eerder op het podium. Zo werd Van Leeuwen in 2008 samen met De Koning wereldkampioen in de F18. Hugh Styles (GBR) en Ferdinand van West haalden brons bij het WK F18 in 2009 en zijn ook kanshebbers voor een podiumplaats. De teams Vincent Huntelman/Herwin van der Kamp, Willem Geijssen/Rico van Capelle en Oscar Zeekant/Karel worden ook gezien als kanshebbers voor de eindzege.

 

Zwitserleven Zeilweek

Aanstaande maandag 14 juni begint de Zwitserleven zeilweek met het Internationale Nacra Kampioenschap. Op dinsdag staan de windsurfwedstrijden op het programma en op woensdagmiddag begint het Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen 2010. De inschrijving voor de Zwitserleven Ronde om Texel blijft tot en met vrijdagavond 18 juni open.

 

Tracking: live volgen

Dit jaar hebben de deelnemers van de Ronde om Texel de mogelijkheid om een GPSTracker te huren via www.roundtexel.com. Met de tracker zijn ze live te volgen via de website. Ook is achteraf een online herhaling van de race beschikbaar. De huurprijs bedraagt EUR 20 per boot.

 

Kijk voor meer informatie op www.roundtexel.com.

Beeld: Emmanuel Rey/Claire Matches

Last modified: 10 juni 2010
Sluiten