Nieuws

Ronde Noord-Holland: de voorspellingen

Om 13.00 uur zijn de laatste boten van start gegaan in de Ronde om Noord-Holland. Hoe zijn de omstandigheden en verwachtingen?

13:51

Over de omstandigheden hebben de deelnemers in ieder geval niet te klagen. De weersverwachtingen gaven 15 knopen westelijke wind, bij een temperatuur van ongeveer vijftien graden en nauwelijks neerslag. In werkelijkheid staat er zelfs iets meer wind. Peter, die met Comparis meedoet in de doublehanded, laat ons het volgende weten: "Er staat 20 knopen ware wind (Bft. 5, red.) en we lopen acht knopen. Het belooft een mooie tocht te worden!"
 
Als de werkelijke windsnelheden inderdaad boven de verwachting uitstijgen, kan het nog leuk worden op het Noordelijke IJsselmeer en het Wad. Daar wordt voor later vanmiddag en vanavond nog iets meer wind voorspeld. Vroeg in de ochtend werd er voor vanavond bij Den Helder windkracht 6 voorspeld, maar die verwachting is weer naar beneden bijgesteld. Zoals het er nu naar uitziet blijft het overdag windkracht 5 uit het westen waaien. ‘s Nachts luwt de wind iets, windkracht 4, later zelfs 3, en draait naar het westnoordwesten
 
Bij die voorspellingen wordt het voor de laatkomers in ieder geval bikkelen vannacht. De stroom kentert vannacht om 1.45 uur bij Kornwerd en bij Den Helder is het om 23.20 al laagwater. Vanaf dan krijgen zeilers op het Wad de stroom tegen, terwijl ze met een afnemende westelijke tot westnoordwestelijke wind zullen moeten kruisen door de geulen. Als ieder jaar is het dus zaak om snel de sluizen door te glippen, al leert de ervaring dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. 
 
De temperatuur blijft de gehele race rond de vijftien graden celsius, hoewel het op zee een paar graden kouder zal zijn vannacht. Vandaag zullen er, laat in de middag en ‘s avonds, nog wel een paar buien overkomen, maar het blijft overwegend droog. Ook voor wat betreft de regen wordt het bikkelen voor de laatkomers. Morgenochtend en morgenmiddag komen er een aantal flinke buien aan uit Engeland.
 
Om 13.04 uur, vlak na het vertrek van de laatsten uit Muiden, was de eerste boot die wij volgen al in Enkhuizen. Peter laat vanaf Comparis weten dat het een enorme drukte is: "Dus tijd voor koffie!" Volg het allemaal via Twitter

Last modified: 19 juni 2009
Sluiten