Nieuws

Robotboot haalt de eindstreep niet

De drie meter lange robotboot Pinta is waarschijnlijk vergaan op zee. De boot was bezig aan een Atlantische overtocht vanuit Ierland. ‘We verwachtten ook niet dat ze de overtocht zou volbrengen.’

12:09

Pinta zou het eerste onbemande vaartuig worden dat de Atlantische oceaan overstak. Ierse wetenschappers ontwikkelden de drie meter lange boot en rustten haar uit met een GPS-systeem, om daarna met een voorgeprogrammeerde koers de oceaan over te steken.

De reis zou naar verwachting drie maanden duren, maar na twee en een halve week verdween haar signaal van de kaart.

Verwacht 

Het team had bij de voorbereidingen al niet de verwachting dat Pinta de eindstreep zou halen, zegt Mark Neal van Aberystwyth University. “We hebben tot windkracht acht gemeten en we kregen ook nog het laatste stukje van een orkaan mee. Pinta is waterdicht en kan veel hebben, maar waarschijnlijk heeft ze de meerdere keren omslaan niet overleefd.”

Microtransat 

De boot maakte deel uit van de Microtransat Challenge, waarbij robotboten eerder de Ierse Zee overzeilden. Het doel van de competitie is het bouwen van robots die langere tijd kunnen overleven in de zwaarste omstandigheden.

In de eerste instantie deden er meer teams mee aan de Microtransat Challenge, maar gaandeweg vielen er steeds meer teams af. Het Ierse team bleef als enige over.

 

Klik op de ‘video’-link voor meer beelden van de boot.

Last modified: 22 oktober 2010
Sluiten