Nieuws

Robotboeien: een welkome innovatie binnen het wedstrijdzeilen

Efficiënter betere wedstrijden leggen op diep en stromend water

21:28

MarkSetBot

Op het water zijn ze steeds vaker te zien: MarkSetBots. Kleurrijke boeien met twee drijvers en een elektromotor eronder, die zelf rondvaren. Wat zijn deze MarkSetBots en waar zijn ze goed voor? Zeilen vraagt het aan Michiel van Dis, die samen met zijn broer Wouter het bedrijf SeaDis oprichtte, waarmee hij de robotboeien importeert en bouwt.

Wat kunnen deze robotboeien?

“Deze boeien kunnen zelf varen en door middel van GPS op een precieze locatie blijven drijven. Door middel van een app op je telefoon of tablet kun je de wedstrijdbanen uitleggen. De boeien varen zelf naar hun locatie toe en blijven corrigeren zodat ze precies op de juiste plek blijven liggen.”

Michiel en Wouter van Dis. Beeld: (c) SeaDis.
Het blijft een komisch gezicht wanneer een boei zelf een stukje gaat varen.

Wat voor problemen lost dat op?

“De oude manier van boeien uitleggen is onvergelijkbaar met wat wij doen. Ten eerste is er maar één persoon nodig om de wedstrijd te leggen. De baan wordt veel exacter uitgezet en kan gemakkelijk aangepast worden – je versleept simpelweg de boei op je scherm. Tevens kunnen er nu wedstrijden worden gevaren op diep water, want de boeien blijven zelf op hun plek liggen. Je hoeft niet meer dicht aan de kust de wedstrijd te leggen maar kunt verder het water op. Ook kun je de tijdsduur van races beïnvloeden tijdens de wedstrijd zelf, door boeien dichter bij elkaar te leggen. Het is efficiënter en er zijn minder wachttijden voor en tussen de wedstrijden. En het is duurzamer; de boeien zijn helemaal elektrisch.”

Wordt dit al gebruikt in Nederland?

“Ja. In Muiden bij de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging zijn drie MarkSetBots aangeschaft, en als er wedstrijden worden gevaren huren ze er soms nog een aantal bij. Deze vereniging had de boeien al voordat wij met importeren begonnen. Verder verhuren we veel boeien. Afgelopen jaar verhuurden we aan de organisatie van de Langweer Cold Race en komend seizoen verhuren we bijvoorbeeld in Medemblik bij de High Performance Regatta. Buiten Nederland worden ze ook veel gebruikt tijdens wedstrijden en evenementen.”

MarkSetBot
Tijdens de wedstrijden van de RC44 worden deze robotboeien al drie jaar ingezet.

Is het voor iedere jachtclub lucratief om MarkSetBots aan te schaffen?

“Als een club of organisatie meer dan dertig wedstrijddagen per jaar uitlegt, heb je een business case. Een boei kopen kost €7749 en huren is gemiddeld €150 per Bot per dag. Met windmeters of toeters erop, wat ook mogelijk is, wordt het iets duurder. De voordelen – namelijk minder mensen nodig hebben en sneller betere wedstrijden leggen – wegen met dertig wedstrijddagen per jaar zwaarder dan de kosten. Er zijn ook clubs die ze gezamenlijk kopen.”

Blijven de boeien ook in stromend water op de juiste plek liggen?

“De MarkSetBots kunnen 3,5 knoop varen. Bij normaal gebruik zijn ze na ongeveer twintig uur leeg. We laden ze over het algemeen iedere dag weer op na de wedstrijden. Echter, als de combinatie van wind en stroming de boei constant met 2,5 knoop probeert weg te zetten, heeft deze zo’n vier tot vijf uur batterij. Tijdens wedstrijden in de Middellandse Zee en bij de Canarische eilanden bleek dat met een tot anderhalve knoop stroom de boeien alsnog de hele dag gebruikt konden worden. Hoe dat bij Scheveningen en in de Noordzee zit gaan we binnenkort nog uitgebreider testen, maar we verwachten hier geen problemen mee.”

Beeld: (c) Noah Moeys

Tags: Last modified: 1 maart 2022
Sluiten