Actueel, Nieuws

Rijkswaterstaat maakt lichtopstanden duurzaam

15:30

In het project ZekerDuurzaam heeft Rijkswaterstaat al 700 van de in totaal 1200 lichtopstanden langs de Nederlandse vaarwegen verduurzaamd. Het project moet zorgen voor minder CO2-uitstoot.

Rijkswaterstaat vervangt de huidige gloeilampen in de lichtopstanden door energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledlampen, in combinatie met zonnepanelen en soms windmolens. Dit is een investering die zich in 10 jaar terugverdient.

Karin Visser van Rijkswaterstaat: “We vieren vandaag een bijzondere mijlpaal, namelijk de afronding van ZekerDuurzaam. In dit project hebben we maar liefst 700 lichten voor de scheepvaart langs de Nederlandse vaarwegen verduurzaamd. Door het toepassen van ledverlichting, zonnepanelen en soms zelfs kleine windmolens verminderen we de CO2-uitstoot. Ook besparen we flink op energiekosten en onderhoud. Met de installatie van de vier verduurzaamde havenlichten in IJmuiden leveren we het hele project op.”

Besparing op energiekosten

“Omdat de zonnepanelen en windmolens nu zorgen voor de benodigde energie, zijn de lichten niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet. Daarmee wordt de energierekening voor deze 700 lichtopstanden gereduceerd tot nul komma nul euro. Bovendien gaan ledlampen 10 tot 50 keer langer mee dan conventionele lampen”, zegt Visser. “Daarmee realiseren we een besparing van ongeveer 1 miljoen euro per jaar op onderhoudskosten.”

 

Last modified: 19 november 2014
Sluiten