Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Restauratie Flyer lichtelijk achter op schema

15:34

restauratie flyer 2De restauratie van het zeiljacht Flyer loopt voorspoedig, maar is wel iets achter op schema. “Door de herbouw van het deckhouse zijn de oude ‘Flyer looks’ wel weer terug.” Dat meldt schipper Gerard Schootstra in een interview met Zeilen. Eind maart werd het jacht waarmee Conny van Rietschoten in 1978 de Whitbread Round the World Race won bij de werf van Royal Huisman in Vollenhove afgeleverd voor een volledige restauratie. Het door de vorige eigenaar verbouwde en tot Alaska Eagle omgedoopte jacht gaat weer Flyer heten en komt in originele staat weer terug in de vaart.

Afgekeurde verflagen

“De voornaamste tegenvaller voor ons project was de afkeuring de huidige verflagen door de leverancier van het nieuwe verfsysteem. Dat betekende dat we moesten gaan stralen, opnieuw lagen plamuur aanbrengen en een hele boel schuren.”, vertelt Schootstra. Na het stralen werd duidelijk waar Gerard Dykstra, toenmalig navigator op Flyer, Schootstra al op had gewezen; de verschillende aanvaringen die deuken hadden veroorzaakt tijdens de Whitbread Race.  “Er ging voorop bij de boeg wel ruim meer plamuur op dan bij een ‘normaal’ jacht. Er is natuurlijk ook jarenlang mee gevaren en dan vaar je nu eenmaal deuken in een aluminium jacht.”

Start Volvo Ocean Race

Schootstra hoopt voor de zomervakantie de boot van de werf te krijgen. De aanwezigheid bij de start van de Volvo Ocean Race komt door de vertraging van de restauratie niet in gevaar. “Hooguit zullen we een paar testdagen minder kunnen varen, maar dat is geen reuze probleem.” De voorlopige thuishaven voor het prepareren van de boot zal Enkhuizen zijn. “Daarna zijn we pas weer voor september 2016 op zoek naar een thuishaven, want dan zijn we pas weer terug.” Eind augustus vertrekt Flyer naar Alicante om als vlaggenschip aanwezig te zijn bij de start van de Volvo Ocean Race.

www.flyer-one.nl 

Last modified: 17 juni 2014
Sluiten