Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Replica Frans fregat Hermione maakt Atlantische oversteek

09:00

HermioneOp 18 april vertrekt vanuit Port-de-Barques de replica van fregat Hermione voor een Atlantische oversteek naar de Verenigde Staten. Het is exact 235 jaar nadat het originele fregat van Frankrijk naar Amerika zeilde om de Amerikanen bij te staan in hun onafhankelijkheidsstrijd. De historische zeilreis van ‘La Frégate de la Liberté’ is onderdeel van een reeks culturele projecten, onderwijsprogramma’s en tentoonstellingen om de vriendschap tussen Frankrijk en de Verenigde Staten luister bij te zetten.

Zeeslagen
Hermione_-_Bordeaux_canons_-_2014In 1780 zeilde markies De La Fayette met 300 bemanningsleden naar de Oostkust van Noord-Amerika om de Amerikanen te helpen met de onafhankelijkheidsstrijd. Hij kondigde meteen de versterking van de gewapende strijd aan met 5500 Franse soldaten en vijf extra fregatten. Twee jaar lang vocht De La Fayette met Hermione in epische zeeslagen tegen de Britten. De diensten van de kapitein en zijn snelle en wendbare schip leverde hem uiteindelijk een standbeeld in op in Washington. Hermione stond bekend als één van de snelste schepen uit de laat achttiende eeuw. Het schip liep uiteindelijk op de klippen van Croisic, tevens tijdens een campagne tegen de Britse Marine.  

Evenementen
ob_cdefb7_hermioneZeventien jaar geleden begon een groep vrijwilligers aan de bouw van de replica. Terwijl het origineel in elf maanden tijd werd gebouwd met driehonderd scheepsbouwers, duurde het 250 jaar later zo’n zeventien jaar. Niet alleen vanwege het geringe aantal scheepsbouwers, maar ook omdat een aantal bouwtechnieken al doende weer moesten worden uitgevonden. Ook het vinden van het juiste hout bleek een lastige taak, totdat de najaarsstormen Lothar en Martin in 1999 veel goed eikenhout deden omwaaien als gift voor het project. Aan boord van de replica Hermione gaan 79 bemanningsleden mee. Voor de reis naar Yorktown is een kleine maand gereserveerd. Daarna zakt het schip de oostkust af voor een reeks evenementen.

Afmetingen
Lengte waterlijn (lwl) 44,2 m
Lengte over alles (loa) 65 m
Breedte 11,2 m
Diepgang 5 m
Waterverplaatsing: 116 ton
Zeiloppervlak: 1000 m2

 

 

Last modified: 1 april 2015
Sluiten