Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Regionaal TrainingsCentrum zeilen in Sneek

12:27

Regionaal TrainingsCentrum voor Sneek

Sneek krijgt vanaf komend voorjaar het eerste Nederlandse Regionaal TrainingsCentrum zeilen. Het RTC moet een impuls geven aan de zeilsport in Noord-Nederland.

In het Fries Dagblad laat een van de initiatiefnemers, bestuurslid van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) Onno Yntema, weten blij te zijn dat het project van start gaat.

“Zoveel mogelijk mensen moeten de kans krijgen trainingen te volgen en van zeilen hun hoofdsport te maken. Uit die brede vijver kunnen coaches dan de talenten vissen waarmee ze willen werken in het topsportprogramma.”
Er komen in Sneek twee groepen die bestaan uit zeilers met de zogenoemde ‘beloftestatus’. Verdeeld over de Optimist- en Laser-klasse zijn zestien van zulke talentplaatsen beschikbaar. “De bedoeling is dat iedereen in de regio de mogelijkheid en faciliteiten krijgt om zijn eigen zeilambities waar te maken. We hopen olympische en wereldkampioenen af te leveren.”

Twee toppers

Met Marit Bouwmeester (afkomstige uit Warten) en Pieter-Jan Postma (afkomstig uit Terkaple) kent Fryslân nu al twee toppers die hun sporen in het internationale zeilen ruimschoots verdiend hebben. In Sneek hoopt men dat hun agenda’s het toelaten zich ook eens voor het RTC in te zetten. “Zij zijn boegbeelden voor het Friese zeilen. In hun jeugdjaren was er echter nog geen RTC in de buurt. Ze moesten verder reizen om van goede trainingsfaciliteiten gebruik te maken. Dat maakt het extra knap wat ze bereikt hebben. Het RTC zal Friese zeilers nu betere kansen bieden dan Postma en Bouwmeester hebben gehad.”
Toch zal dat op korte termijn nog geen zichtbare internationale resultaten opleveren. “De route van een RTC naar de Olympische Spelen duurt zo’n acht tot tien jaar”, legt manager talentontwikkeling Koen Verhart namens het Watersportverbond uit.

Veel talenten

Verhart is positief over de komst van het Sneker trainingscentrum. We hebben nationale trainingscentra in Medemblik en Den Haag. Dat betekent dat veel talenten ver moeten reizen. Met het creëren van RTC’s willen we daar verandering in brengen. Het is de bedoeling dat leden van nationale talentteams doordeweeks in een RTC gaan trainen. Minder tijd in de auto, meer in de boot. Op die manier kan een RTC de doorstroming van talenten naar de top versnellen. Ik denk dat het trainingscentrum in Sneek een impuls aan het Friese zeilen zal geven.”

Goud

Voor de ontwikkeling van het RTC is onder de titel ‘We gaan voor goud’ een vijfjarige begroting van 543.937 euro opgesteld.

Bron: Fries Dagblad

Last modified: 12 november 2014
Sluiten