Morgen, 11 november, bestaat de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij 180 jaar. Hoewel dit geen jubileumjaar is, wil de KNRM er niet zomaar aan voorbij gaan. Aanstaande zaterdag vindt op een aantal reddingsstations een bescheiden viering plaats.
In Hoek van Holland krijgen mensen die 50 jaar en langer donateur zijn van de KNRM een zilveren speldje. Ook zijn er recente foto’s van varen in zwaar weer te zien en video’s van enkele reddingsacties. De uitgenodigde donateurs kunnen een tocht maken met de reddingsboot Kapitein Hazewinkel.
Op 11 november 1824 werd de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij opgericht in Amsterdam. Negen dagen later de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen in Rotterdam. Aanleiding was een ramp voor de kust van Huisduinen op 14 oktober 1824, waarbij drie schipbreukelingen en zes redders verdronken. Enkele notabelen besloten daarop tot het opzetten van een georganiseerd reddingwezen langs de Nederlandse kust. Meer dan 165 jaar bestaan beide reddingmaatschappijen naast elkaar, tot ze op 22 mei 1991 fuseren tot de KNRM.
Dorus Rijkers is waarschijnlijk de bekendste redder uit de vaderlandse geschiedenis. De schipper van de Helderse roeireddingboot heeft tussen 1886 en 1911 een indrukwekkend aantal spectaculaire reddingen verricht, waarbij ongeveer vijfhonderd zeelieden werden gered. Tussen 1895 en 1953 zijn de roeireddingboten vervangen door motorreddingboten, waarvan de Insulinde de bekendste is. Dit was de eerste zelfrichtende motorreddingboot in de wereld, een uitvinding van reddingbootschipper Mees Toxopeus. Het ‘principe van de duikelaar’ was een belangrijke stap in het veiliger maken van reddingboten. De vloot van de KNRM is in de afgelopen jaren volledig vernieuwd. De reddingsboten uit de jaren zestig hebben plaatsgemaakt voor de modernste zelfrichtende snelle boten.
Meer informatie: www.knrm.nl.