Nieuws

Reacties en ontwikkelingen mbt Rode Diesel

Naar aanleiding van onze berichtgeving over rode diesel van vrijdag ontvingen wij veel reacties van lezers. Hier vindt u een selectie van de reacties en de laatste ontwikkelingen. Lezers worden van harte uitgenodigd te reageren op deze kwestie door een mail te sturen.

11:16

Naar aanleiding van onze berichtgeving over rode diesel van vrijdag ontvingen wij veel reacties van lezers. Uit België ontvingen wij ondermeer de volgende reacties:


F. Geselle:
“In het artikel over Nederlandse Engelandvaarders wordt door het Watersportverbond aangeraden voldoende Nederlandse diesel aan boord te hebben. Ik kan u verzekeren dat bij ons V.V.W Nieuwpoort geen andere diesel beschikbaar is dan ‘witte’.”


Jacques Godart:
“Uw berichtgeving ivm rode diesel in Belgie is volgens mij niet juist. Belgen mogen sinds dit jaar ook geen rode diesel meer tanken!!”


P. Elleboudt:
“Ik kan u verzekeren dat er langs de Belgische kust geen rode diesel nog verkocht wordt.
Als we als club diesel bestellen dan heeft de tankwagen nog de tijd niet om zijn slangen uit te rollen of de douane is er al om te controleren, alsof ze op de uitkijk staan.
Dit berichtje om onze Nederlandse vrienden gerust te stellen.”


Uit deze berichtgeving concluderen wij dan ook dat de Nederlandse zeiler met een gerust hart in België kan gaan tanken. Over de situatie met betrekking tot Engeland hebben wij helaas nog niet meer duidelijkheid kunnen krijgen. Wij hebben onze vragen neergelegd bij de overheid en wachten op een gefundeerde reactie.


Overgebleven diesel
De kwestie die onze Nederlandse lezers het meest bezighield was de vraag wat ze moeten doen met hun overgebleven rode diesel. Wietze van der Laan mailde bijvoorbeeld dat hij nog ongeveer 600 liter rode diesel in zijn tanks heeft van tankbeurten in Spanje en Engeland. Wij hebben ook deze vraag neergelegd bij de overheid. Rode dieselsporen blijven lang zichtbaar. Wij raden voorlopig iedereen aan de bonnetjes van eerdere tankbeurten goed te bewaren. Dan kunt u, bij controle, in ieder geval overleggen dat u de rode diesel vóór het verbod getankt hebt.


Controleacties
De belastingdienst en douane zijn overigens begonnen met een grootscheepse controleactie bij jachthavens. Die controle is niet exclusief gericht op rode diesel. Het hoofdonderzoek richt zich op jachten waarvan de omzetbelasting bij de invoer niet is aangegeven. Deze zogenaamde ‘windhappers’ dienen om vermogen buiten het zicht van de belastingdienst te houden. De controles worden vooral administratief uitgevoerd en betreffen de boten in zestig jachthavens. In voorkomende gevallen wordt er echter ook fysiek gecontroleerd. Tijdens die fysieke controles zal ook worden gelet op illegaal gebruik van rode diesel.   
  
Zeilen wil in ieder geval iedereen hartelijk bedanken voor de reacties. En iedereen uitnodigen vragen te stellen en te reageren via info@zeilen.nl. Wij blijven ons er in ieder geval mee bezighouden.


Jan Verschuur

Last modified: 4 september 2007
Sluiten