Actueel, Nieuws

Programma Sail-In parade

10:27

Het schutten van de schepen van de Sail-In Parade begint al vroeg in de sluizen van IJmuiden. Op 19 augustus beginnen de eerste schepen vanaf 10.00 uur aan hun vaartocht naar Amsterdam. De klipper Stad Amsterdam voert de parade traditiegetrouw aan. SAIL Amsterdam 2015 is van woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus.

Sail 2010 Welkomstsaluut SixhavenNaar verwachting varen de eerste schepen vanaf 14.00 uur Amsterdam binnen. Rond dat tijdstip begint dan ook het saluut protocollair. Op de meer dan honderd jaar oude kop van de Sixhaven staan twee kanonnen opgesteld die de schepen op traditionele manier welkom heten. De twee kanonnen worden gebruikt om saluutschoten te lossen, terwijl de internationale bemanningen van de Tall Ships zich op het dek verzamelen.

Na de schoten volgt de vlaggengroet. De Nederlandse vlag van de hoofdmast, die op de kop van de Sixhaven staat, gaat driekwart naar beneden. Het te verwelkomen schip volgt dit voorbeeld en laat ook de vlag zakken. Aansluitend wordt het volkslied van het land van herkomst van het betreffende schip ten gehore gebracht, de vlag van de hoofdmast wordt weer gehesen en ook het schip hijst zijn vlag terug naar de top.

Rond 16.45 uur komt het laatste schip van de parade aan in Amsterdam, waar zeker tot het begin van de avond nodig is om alle schepen op de juiste plek aan de kades afgemeerd te krijgen. De Oranjehaven (IJhaven) is tussen 14.00 uur en 18.00 uur gesloten zodat de schepen veilig kunnen aanleggen. Bekijk hier het vaarschema van de Sail-In Parade.

Zeilen vaart mee in de parade en doet live verslag via haar social mediakanalen.

 

Last modified: 15 juli 2015
Sluiten