Nieuws

Prins Willim verwoest

Prins Willim replica van een VOC schip is afgelopen nacht volledig door brand verwoest. Rond half een werd de brand ontdekt, ‘uitslaand’ werd de brand pas enkele uren later. De driemaster moet volgens een politiewoordvoerder als verloren worden beschouwd.

10:01

In het op de Oude Rijkswerf Willemsoord gelegen schip heeft kort na middernacht brand gewoed. De zware rookontwikkeling  uit het schip maakte het voor  de brandweer onmogelijk het schip in te gaan. Volgens de eigen website van De Prins Willim is de waarschijnlijke oorzaak kortsluiting in de technische installatie onderin het schip waar ook de bar gelegen is. Ruim drie uur na begin van de brand  sloegen de vlammen uit het schip. Al snel sloeg om half vijf de achterste mast overboord en binnen een halfuur volgden de hoofdmast en voorste mast toen de verstaging was doorgebrand. De brandweer kon het schip alleen nog gecontroleerd uit laten branden.

De nacht van donderdag 30 juli 2009 was het eind van de in 1985 in Makkum gebouwde replica. Zij is voor het openluchtmuseum Oranda Mura, Holland Village in Japan gebouwd. In 2003 is het schip weer in Nederland teruggekomen waar het voor het publiek opengesteld was. Het heeft ook deelgenomen aan Sail 2005 en zou ook bij Sail 2010 aanwezig zijn. De Prins Willim is eigendom van projectontwikkelaar Dirk Lips.

NB. in verschillende media wordt het schip de Prins Willem genoemd, de juiste naam is (was) Prins Willim.

Last modified: 31 juli 2009
Sluiten