Nieuws

Prins Willim toch gerestaureerd

De replica van het VOC-schip Prins Willim, dat afgelopen zomer is afgebrand, wordt nu toch gerestaureerd. Voormalig eigenaar, amusementsconcern Libéma, gaf eerder aan dat dit niet mogelijk was. De nieuwe eigenaar Jelle Talsma, van scheepswerf Talsma uit Franeker, denkt daar anders over. Hij heeft het wrak gekocht en gaat het wel restaureren.

13:17

De restanten van het schip liggen nog steeds in Den Helder, waar ook de brand plaatsvond. De Prins Willim was verzekerd, maar alleen als de romp nog intact was. Doordat de brandweer van Den Helder de brand destijds gecontroleerd liet uitbranden, is de romp teveel beschadigd en verviel de verzekering. De enige optie die toen overbleef was het opnieuw bouwen van de replica.

 

Dit is scheepswerf Talsma ook van plan. Voor Libéma is het moeilijk het schip opnieuw op te bouwen, aangezien zij niet in het bezit zijn van een scheepswerf. Dit voordeel heeft Talsma wel. De eigenaar denkt drie jaar bezig te zijn met de wederopbouw. De bedoeling is het schip samen met werkzoekenden op te bouwen.

 

Hoeveel het gaat kosten of wat de nieuwe bestemming wordt, is nog niet bekend. Talsma wil het schip verkopen zo gauw hij er klaar mee is. De meeste kosten zitten in het interieur, de koper kan zijn wensen hiervoor aangeven. Op dit moment is de werf nog in onderhandeling met potentiële kopers.

Foto: ANP

Last modified: 4 november 2009
Sluiten