Nieuws

Poolzeilende Russen winnen prijs

Het Russische team dat zonder hulp van ijsbrekers rond de Noordpool zeilde, is in Rusland uitgeroepen tot Zeilers van het Jaar. Half november kwam het team aan boord van Peter I terug in Sint Petersburg.

11:11

Begin december werden de Russische Zeiler van het Jaar-prijzen uitgereikt in Moskou. Het team van Peter I won in de categorie Beste langeafstandsreis van het Jaar. De prijs werd uitgereikt door Artur Chilingarov, Poolreiziger en -onderzoeker en officiële held van de Russische Federatie.

 

Noren of Russen

De Noordelijke zeeroute bestaat uit twee gedeelten. Het gedeelte ten noorden van Rusland wordt de Noordoost Passage genoemd en het gedeelte ten noorden van Noord-Amerika de Noordwest Passage.

 

Het Russische team zegt als eerste met een zeilboot zonder hulp van ijsbrekers in één seizoen via de Noordelijke zeeroute rond de Noordpool te zijn gevaren. Volgens een Noors team is de Russische claim ongeldig; het Russische team zou een van beide passages niet volgens de juiste route gevaren zijn. De Noren volbrachten nagenoeg dezelfde tocht op een lichtgewicht trimaran en kwamen slechts vier dagen na aankomst van het Russische team aan het eind van hun reis.

 

Welk team de ronding als eerste voltooide is niet duidelijk. De prestatie is er niet minder om.

 

Foto’s: www.sail-training.ru/Viktor Stepanov/Børge Ousland

 

(MvS)

Last modified: 15 december 2010
Sluiten