Actueel, Nieuws

Solo rond de wereld in 22-voeter

01:23

Symon Kuczynski naast Lilla My.

Symon Kuczynski naast Lilla My.

De 32-jarige Pool Symon Kuczynski wil de wereld rondzeilen in een Maxus 22. Samen met zijn vriendin Dobrochna Nowak bouwde Kuczynski eerder de vijf meter lange Lilla My, waarmee hij solo naar de Carieb voer. Voor zijn nieuwe uitdaging heeft de Pool zijn oog laten vallen op een Maxus 22.

Aanpassingen voor oceaan

Zeilen sprak Kuczynski op de Poland Boatshow in Łodz, niet ver van Warschau. “Maxus is een van de grootste en bekendste merken van Polen, gebouwd door de Northman-werf. Ik heb vertrouwen in hun product en daarom willen ik een Maxus meenemen rond de wereld”, aldus Kuczynski. “De werf is bereid om een standaard Maxus 22 om te vormen tot een oceaanwaardige variant.” De standaard boot beschikt over CE-keurmerk C en de huidige voorzieningen zijn niet voldoende voor een reis rond de wereld.

Symon samen met zijn partner Dobruchna

Symon samen met zijn partner Dobrochna

Kuczynski: “Het tuig blijft hetzelfde, dus hij zal niet – zoals een Mini 6.50 – kunnen planeren, hoogstens van een golf af. We gebruiken de variant met de vaste kiel. Het bij de standaard Maxus 22 lage brugdek wordt vervangen door een afsluitbaar luik, als ware het een dakluik. De grote open kuip wordt afgesloten met een balk over het achterdek. Buiswater kan zo snel worden afgevoerd, terwijl de bemanning veilig aan boord blijft. Verder wil Kuczynski ook een luik in de spiegel laten installeren als ontsnappingsmogelijkheid.

 

Klein budget

“Eerst wilde ik met de Mini Transat meedoen, maar daarvoor heb je zo’n gigantisch budget nodig dat het niet haalbaar bleek. Verder wil ik ook laten zien wat er allemaal mogelijk is om met een klein budget en een kleine boot uit te voeren. Een beetje dezelfde insteek als ons vorige project met Lilla My. Het gros van de zeilers in Polen weet niet wat er allemaal mogelijk is met een kleine boot.”

 

glowna03Testreis naar IJsland

Voordat Kuczynski aan zijn trip begint zal zijn vriendin een ‘korte’ testtrip met de boot uitvoeren vanuit Polen naar IJsland en weer terug. Of ze dat ook solo gaat doen is nog niet bekend.

Als alles volgens plan gaat, zeilt Kuczynski met bemanning naar de Canarische Eilanden, vanwaar hij solo verder gaat. De route gaat via het Panamakanaal, over de Grote Oceaan naar Australië en verder via Kaap de Goede Hoop. De Pool denkt ongeveer vijftien maanden over zijn reis te zullen doen.

Kijk voor meer informatie op www.zewoceanu.pl of www.stilmotion.nl (Nederlandse importeur Maxus Yachts).

Last modified: 18 november 2013
Sluiten