Nieuws

Pleomax verbreekt Noordzeerecord Bouscholte

Afgelopen weekend is het Noordzeerecord van Hans Bouscholte verbroken. Aan boord van Pleomax wisten schipper Harm Prins en stuurman Fred van Rijckevorsel de afstand tussen Lowestoft en IJmuiden 23 minuten sneller af te leggen.

10:17

Met een west- tot noordwestenwind met windkracht 8 à 9 zeilden ze 5 uur, 59 minuten en 30 seconden over de afstand van 105 mijl. Pleomax voer met een gemiddelde snelheid van ongeveer twintig knopen, met pieksnelheden van 33 knoop.

Dezelfde omstandigheden
Op 1 maart, om 8.13 uur, vertrok de oceaanracer vanuit IJmuiden. Voor de recordpoging wilde het team zoveel mogelijk dezelfde omstandigheden als Hans Bouscholte in 2007 had. “We wilden een zo eerlijk mogelijke vergelijking kunnen maken.” Daarom kozen ze voor hetzelfde soort schip, dezelfde route en dezelfde weersomstandigheden. Zaterdag werd uitgekozen omdat de windkracht hetzelfde zou zijn als die in 2007; windkracht 6 à 7. Uiteindelijk had het team ideale weersomstandigheden: “We bevonden ons met de Pleomax precies aan de zuidwestkant van de krachtige depressie, precies daar waar de wind stond.” De storm bereikte snelheden van 150 tot 200 km/u.

Jaarlijkse traditie
Het team wilde met de recordpoging niet alleen het record uit 2007 verbreken. De bemanning hoopt met deze poging vooral een begrip te maken van het Noordzeerecord. Prins: “We willen andere zeilteams uitdagen om in de komende jaren nog snellere tijden neer te zetten. Het mooiste zou zijn als er een jaarlijks terugkerend uniek zeilmoment ontstaat.”

Tekst: José de Jong
Foto: Anusjka Martens

Last modified: 3 maart 2008
Sluiten