Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

24-uurs-pitstop Volvo Ocean Race in Scheveningen

13:27

Volvo naar Den Haag 2

De route van de Volvo Ocean Race 2014-15 krijgt een spannende wending met de toevoeging van de 24 uur durende pitstop in Den Haag. De vloot zal gedurende de slotetappe tussentijds finishen en spectaculair herstarten tussen de havenhoofden van Scheveningen.

Met dit nieuws kunnen Nederlandse fans zich nog meer verheugen op de komende Race. Vorige maand kondigde Team Brunel al zijn deelname aan de twaalfde editie aan. Vervolgens maakte subsponsor Schouten Global bekend in 2017-18 met een eigen Nederlandse campagne aan de start te willen verschijnen. Maar eerst komen Team Brunel-schipper Bouwe Bekking en zijn mannen dus naar de Hofstad.

De boten zullen naar verwachting op vrijdag 19 juni 2015 finishen, komend vanuit de Franse havenstad Lorient. Op zaterdagmiddag om 12 uur vindt de Le Mans-stijl herstart plaats. Dat gebeurt in de volgorde van binnenkomst met het finishtijdverschil tussen de startende boten. De start/finishlijn ligt tussen de havenhoofden, mits de weeromstandigheden dit qua veiligheid toelaten, en zijn voorzien van grote tribunes. Zo zit het publiek bovenop de actie. De toeschouwers kunnen dan de klok zien aftellen en de spinnakers gezet zien worden.

Na het startschot volgt een parkoers voor de kust van Scheveningen, gevolgd door de laatste mijlen naar de eindstreep in Göteborg. Daar eindigt de negen maanden durende marathon. Voor de Nederlandse fans biedt de Haagse pitstop een uitgelezen kans om vanaf het strand, de boulevard en aan boord van volgboten met eigen ogen één van de meest extreme oceaanraces te aanschouwen.

Makkelijke keuze

Voor Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad was de locatiekeuze voor de pitstop makkelijk. Wereldwijd volgen miljoenen mensen de Volvo Ocean Race, maar er zijn slechts enkele plaatsen waar de support groter is dan in Nederland. Die passie kwam vorige maand goed tot uiting bij de lancering van het Nederlandse Team Brunel, geschipperd door de zesvoudige Race-legende Bouwe Bekking. Ook de media-aandacht was groots. Enkele weken later liet Schouten Global, wereldwijd speler op het gebied van training, coaching, leiderschaps- en organisatieontwikkeling, weten sponsor te worden van de Nederlandse VO 65. Daar blijft het wat hen betreft niet bij, want Schouten heeft de ambitie met een eigen campagne aan de dertiende editie deel te nemen.

“Nederland is net als Nieuw-Zeeland een land waar zeilen in het algemeen en de Volvo Ocean Race in het bijzonder leeft en ook een lange geschiedenis heeft. Wij willen dat ondersteunen”, aldus Frostad.

De Raceorganisatie heeft de laatste keer dat de Volvo Ocean Race langs de Nederlandse kust zeilde nog vers in het geheugen. Die herinneringen waren van invloed op het besluit om in 2015 Den Haag aan te doen. “In 2008-09 voer de vloot een zogenoemde Gate Race voor de Westlandse kust vlakbij Den Haag. Dat was een succes. Nu wordt het nog groter, want de boten zullen in Scheveningen afmeren. Nederlandse fans kunnen ze aanraken en de zeilers ontmoeten”, schetst COO Tom Touber.

Het kloppend hart

De Volvo Ocean 65’s komen in de Derde Haven te liggen, direct voor het nieuwe Zuiderstrand Theater op het voormalige Norfolkterrein. Dat Zuiderstand Theater wordt een speciale programmering het ‘kloppend hart’ van de walactiviteiten. Ondermeer met Volvo Ocean Xperience films en talkshows. Op vrijdag- en zaterdagavond vinden op het buitenpodium naast het theater optredens plaats voor een breed publiek, zodat de pitstop een groots, gratis toegankelijk feest gaat worden.

Den Haag

De Volvo Ocean Race past heel goed binnen het Haags Topsportbeleid en de ambities van de stad om grote zeilevenementen naar Den haag te halen. Na de vestiging van het Nationaal Topsport Centrum Zeilen in Den Haag, de organisatie van het WK 470, het WK Nacra 17 en de jaarlijkse North Sea Regatta past de Volvo Ocean Race heel goed in het rijtje zeilactiviteiten dat naadloos aansluit bij de ambities van Den Haag.

 

Foto: Stijn Tettero/Zeilen

Last modified: 29 januari 2014
Sluiten