Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Pieperrace Volendam

08:14

Voor de kust van Volendam is dit jaar de 30e editie van de Pieperrace. De Pieperrace is voor de zeilende beroepsvaart en traditionele platbodems onder zeil. Het publiek kan op zaterdag 5 en zondag 6 april 2014 de zeilwedstrijd vanaf de dijk aanschouwen.

Pieperrace VolendamDe start en finish zijn voor de Volendammer haven. Voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van deze bruine vloot vanaf deze plek goed te aanschouwen. In de wedstrijdvloot varen onder meer Tjalken, Skûtsjes, Klippers, Aken en Visserijvaartuigen. Net als voorgaande jaren wordt de stand bijgehouden op een scorebord in de haven en gaat een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Volendammer Kwakken

De Pieperrace is een race ter herinnering aan de tijd van de Volendammer Kwakken. Deze typisch Volendamse botters werden tussen 1943 en 1945 gebruikt om aardappels (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. Deze aardappels gingen daarna naar onder andere Amsterdamse ziekenhuizen. Tijdens het overzeilen probeerden de schippers elkaar de loef af te snijden en zo ontstond de naam ‘Pieperrace’.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.pieperrace.nl

Fotografie: Hielke Roelevink

Last modified: 18 maart 2014
Sluiten