Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Panamakanaal moet nog breder

10:00

Het Panamakanaal ondergaat een verbreding. Maar voordat deze afgerond is, is al duidelijk dat dit niet genoeg is. Het kanaal moet klaar zijn om in 2015 containerschepen van 18.000 teu (de afmeting van een container) er doorheen te kunnen laten varen.

Momenteel kunnen schepen met een lading van 5.000 teu door het kanaal varen. Het kanaal was voor de verbreding zeventig meter breed. De kosten van de huidige verbreding zijn 5,25 miljard dollar om het kanaal en de sluizen te verbreden. Hiermee kunnen containerschepen met een lading van dertien containers breed door het kanaal.

Dit moeten containerschepen met een breedte van negentien containers worden volgens Zubieta, die CEO van Panama Canal Authority was van 1998 tot september 2012. Er zijn al schepen in de vaart die in de breedte 21 containers vervoeren, later dit jaar worden schepen opgeleverd die 23 containers naast elkaar kunnen vervoeren met een lading van ruim 18.000 teu.

Omdat verscheping duur is kan er volgens Zubieta meer winst gehaald worden uit vrachtvervoer op grote schaal.  Voor de huidige verbreding is een referendum gehouden in Panama, waar tachtig procent van de bevolking voor de verbreding heeft gestemd.

Last modified: 18 december 2012
Sluiten