Een onverwachte wending tijdens de Stellendam Regatta: midden in een competitieve race springt een team van de RSZV (Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging) in actie als een bemanningslid van het andere studententeam overboord slaat. Geen podiumplek, wel een heldenactie.
Bemanningslid overboord
Tijdens een van de races van de Stellendam Regatta voeren twee teams van de RSZV op een J22 en een SB20. Beau-Jane, voordekker op de SB20: “We voeren zelf upwind en zagen vooral veel chaos op het voordek van de J22 terwijl ze downwind voeren. Iemand was bezig met de spinnakerboom en ineens zagen we iemand in het water liggen. Onze tacticus gaf meteen de call om hem op te halen, maar eigenlijk was het een gezamenlijk besluit. Zonder erbij na te denken draaiden we gelijk om. Achteraf kregen we te horen wat er precies gebeurde; ze maakte een Chinese gijp, de spinnaker ging om de stag heen en de barberhauler rukte zo het dek uit.’’
Koude realiteit
“Toen we hem binnenboord hesen was hij vooral heel blij dat hij uit het water was,” vervolgt Beau-Jane. “Het is natuurlijk een super druk wedstrijdveld, het water is koud en de ribs zagen het veel later.”
Geen finish, wel respect
De reddingsactie betekende dat de SB20 de race niet kon finishen – een extra bemanningslid aan boord is immers tegen de regels. Maar voor het team was dat bijzaak. “We zaten ongeveer in de middenmoot, niet heel goed maar zeker niet slecht. Dat hij weer veilig uit het water kwam was voor ons het belangrijkste.” Ook de J22 finishte niet; in de volgende race hesen ze uit voorzorg geen spinnaker.
Studentikoze nuchterheid
Na afloop konden de teams er gelukkig om lachen. “We hebben ze onze zeilen laten uitwassen als bedankje,” grapt Beau-Jane.
MOB-manouvre
Man overboord: voorkomen is natuurlijk het beste… Maar wat als het tóch misgaat? Snel en correct handelen is cruciaal om veilig terug te keren bij de drenkeling. Daarom: vier van de meestgebruikte MOB-manoeuvres – en wanneer je ze toepast.
Last modified: 27 May 2025