Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Oudste touwfabriek overgenomen

10:07

Touwfabriek van der Lee

Touwfabriek van der Lee

Touwfabriek G. van der Lee in Oudewater is overgenomen. De touwmaker, het oudste familiebedrijf van Nederland, leed al twee jaar verlies. Reden voor de familie de aandelen over te doen aan Hendrik Veder Group, fabrikant van staalkabels.

Sinds 1545 knoopt Van der Lee de eindjes al aan elkaar, zoals het bedrijf op de eigen website meldt. De nazaten van de in 1613 overleden Jan Pietersz van der Lee leiden nog steeds het bedrijf in Oudewater. Daarmee voeren zij met recht de titel ‘oudste familie­bedrijf van Nederland’.

Kunststofkabels

Bij Van der Lee werken twaalf mensen die hoogwaardige touwen maken van natuurlijke en synthetische vezels. De producten van de touwfabriek worden met name gebruikt in de offshore en de scheepvaart. Daarnaast levert Van der Lee onder andere touwwerk voor defensie.

Sinds enkele jaren ging het bij Van der Lee minder goed en liepen de verliezen op. Het bedrijf ging op zoek naar een partij waarmee het tij kon worden gekeerd. Dat werd Hendrik Veder in Rotterdam. Deze onderneming maakt sinds begin 1800 staalkabels. Met de kunststofkabels van Van der Lee verwacht het bedrijf te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar lichte, maar sterke kabels die gebruikt kunnen worden in diep water.

Informatie Hendrik Veder en Touwfabriek G. van der Lee. Zie ook www.fd.nl (foto Van der Lee, Oudewater).
Last modified: 5 april 2013
Sluiten