Actueel, Nieuws

Oude reddingboten week op stap

16:55

KFSluys

KFSluys

Zeven oude reddingboten varen een week lang over het IJsselmeer te promotie voor de KNRM. Vanaf vrijdag 31 mei tot vrijdag 7 juni doen ze zes havens aan. In de havens zijn de boten ook toegankelijk voor het publiek.

Deelnemers

Het zestal reddingboten dat deelneemt aan de tocht is van uiteenlopende leeftijd. De mag dit jaar zijn 74e verjaardag vieren. De jongste werd gebouwd in 1975. De deelnemers: Prins Hendrik, uit bouwjaar 1951, deed dienst in Den Helder; Arthur (1940) werd in de tweede wereldoorlog voor het eerst in Scheveningen ingezet; Knokkels (1975), deed 30 jaar lang dienst in Hindeloopen; Highlander is een voormalige reddingboot uit Engeland; K.F. Sluys (1948), deed dienst in Enkhuizen en President Steijn (1939), was in Egmond aan Zee gestationeerd.

Volle glorie

K.F. Sluys wordt in Enkuizen in de schijnwerpers gezet. In de afgelopen jaren werd de reddingboot volledig gerestaureerd en is in oude glorie te bewonderen. In 1948 werd K.F. Sluys speciaal gebouwd voor het Enkhuizer station. Het was de eerste reddingboot speciaal ontwikkeld voor op de ondiepten van het Enkhuizerzand. Karel Frederik Sluys was tot 1971 in gebruik als reddingboot.

Programma

Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni (ochtend) in Medemblik
Zaterdag 1 juni (avond) en zondag 2 juni in de Compagnieshaven van Enkhuizen
Maandag 3 juni (middag/avond) in de Bataviahaven Lelystad
Dinsdag 4 juni (avond) in Huizen
Woensdag 5 juni (avond) en donderdag 6 juni in Elburg
Vrijdag 7 juni (avond) op Urk

De havens die worden bezocht zijn tevens thuishaven voor huidige reddingboten van de KNRM. Als de reddingboten in de havens liggen zijn ze voor het publiek te bezichtigen. De bemanning vertelt u graag over de reddingen die deze schepen in het verleden hebben verricht en over het hedendaagse reddingwezen. De huidige eigenaren zijn allemaal lid van de nautische vereniging Oude Reddingsglorie, die zich inzet voor het behoud van het varend erfgoed van de KNRM. Inmiddels zijn 46 reddingboten aangesloten bij de vereniging.

Kijk voor meer informatie over de vereniging  en afbeeldingen van de voormalige reddingboten op www.oudereddingsglorie.nl

 

Foto: KNRM.nl

Tags: Last modified: 31 mei 2013
Sluiten