Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Oud zeilend hout op het water

09:32

De Stichting Oud-Zeilend-Hout organiseert haar jaarlijkse evenement voor oude houten wedstrijdzeilboten, boten die in ‘normale’ wedstrijden niet meer aan de start verschijnen. Het is de 8e keer dat de stichting het evenement organiseert, dit jaar in samenwerking met de Watersportvereniging Slotermeer. Het evenement is op 28 en 29 juni op het Slotermeer, bij Balk.

De organisatie verwacht een groot aantal Larken, 12m2 BM’s, ZM-jollen, W-klassers en 7m10-boten aan de start. Daarnaast ook weer houten Finnjollen, Flying Dutchmen, Tempo Scow’s en OK-jollen. Het zijn houten boten die minstens 35 jaar oud zijn, sommige meer dan 50 jaar oud, een enkeling zal zelfs rond de 100 jaar oud zijn.

Oud hout

Oud-Zeilend-Hout

Dit jaar zijn toezeggingen ontvangen voor de deelname van zeilers die een Vrijbuiter bezitten. Dit jaar is de Vrijbuiter door Oud Zeilend Hout gekozen tot boot van het jaar 2014. Ooit een spectaculaire klasse, die vanaf 1918 tot WOII een dynamische ontwikkeling kende. Weinig Vrijbuiters hebben echter de vele jaren overleefd, zeven voor zover bekend.

De Vrijbuiter-klasse was een zogenoemde vrije experimenteerklasse met maar een paar beperkingen. Het zeiloppervlakte was maximaal 15 m2 groot, de huid moest minstens 12 mm dik zijn en de kuip mocht niet groter zijn dan 2 m2. Het waren de ‘race’-machines van voor de oorlog.

De wedstrijdbanen liggen speciaal voor het publiek in het zicht vanaf de wal. Vanaf de Watersportvereniging Slotermeer is een goed uitzicht op het wedstrijdveld. Op zaterdag 28 juni zijn de eerste drie wedstijden, op zondag de andere twee. De eerste start op zaterdag is om 12:00 uur, op zondag om 10:30 uur.

 

Last modified: 28 mei 2014
Sluiten