Nieuws

Optimist on Tour door het hele land

Eerste zeilles met enthousiaste instructeurs

16:53

Vanaf twaalf april gaat Optimist on Tour door het hele land. Tot en met september kunnen kinderen meedoen aan dit evenement voor hun eerste zeilles. Maar er zijn ook allerlei andere watersportactiviteiten.

Watersport en waterlab

Optimist on Tour is een rondreizend watersportevenement van het Watersportverbond. Naast zeilen in Optimist, kunnen kinderen leren suppen, kanovaren of windsurfen. Na een theorieles op de kant gaan de kinderen onder begeleiding van ervaren en enthousiaste instructeurs het water op.

Anna van der Duim van het Watersportverbond begon vijf jaar geleden bij Optimist on Tour als instructeur en organiseert dit jaar het evenement zelf. “Kinderen die nog nooit in een bootje hebben gezeten vinden het soms best spannend,” vertelt ze, “maar na een uur maken ze een mooie overstag.” Dat maakt het ook onwijs leuk om te doen.

Ook op het droge is er van alles te beleven. In het waterlaboratorium leren kinderen door middel van proefjes en experimenten over water, wind en golven. Dit jaar zijn er weer allerlei nieuwe proefjes. Waarom blijven punaises bijvoorbeeld drijven op water?

Het waterlaboratorium (c) Laurens Morel /Watersportverbond

Met de klas of zelf op pad

Meedoen aan Optimist on Tour kan individueel of met de klas. Tijdens schooltijden komen groep vijf tot en met acht langs voor een gymles op het water. Vooraf ontvangen zij lesmateriaal met daarin werkbladen en video’s over bijvoorbeeld de Optimist, kleding op het water en uitleg over verschillende knopen. Na schooltijd kan iedereen langskomen.

Kinderen tussen de acht en twaalf jaar kunnen zich inschrijven voor het evenement. Deelname is kosteloos, de enige vereiste is zwemdiploma A.

Met de klas meedoen aan Optimist on Tour (c) Laurens Morel / Watersportverbond

Ook aangepast zeilen bij Optimist on Tour Zeewolde

Het evenement komt naar je toe: op ten minste zeventien locaties in Nederland kun je deelnemen. De eerste locatie dit jaar is Zeewolde. Op deze locatie is er een mogelijkheid voor aangepast zeilen. Ook kinderen met een beperking kunnen hierdoor kennismaken met zeilen.

Op veel locaties is er iets unieks te beleven. In Amsterdam is er bijvoorbeeld een samenwerking met het scheepsvaartmuseum en in Rotterdam met het Maritiem Museum. In Almere vind het evenement plaats tijdens de Dutch Water Week, een internationaal watersportevenement waar veel te beleven valt. Optimist on Tour Scheveningen is tegelijkertijd met het Jeugd WK Zeilen (10-15 juli 2022). Zo kunnen kinderen hun leeftijdsgenoten zien strijden voor de wereldtitel.

De volledige agenda is op de website van het Watersportverbond te vinden.

Optimist on Tour 2021 © Sander van der Borch / Watersportverbond

De eerste stap

Al meer dan 117.000 kinderen maakten kennis met de watersport via Optimist on Tour. Het evenement is een intiatief van het Watersportverbond. Door middel van dit evenement, proberen ze de watersport toegankelijk en laagdrempelig te maken voor de jeugd.

Na de deelname aan Optimist on Tour houd het bovendien niet op met de mogelijkheden. Op verschillende locaties kan je een gratis proefles krijgen bij de lokale watersportvereniging. Voor veel kinderen is deze kennismaking slechts het begin van hun zeilcarrière.

Optimist on Tour (c) Ben Houdijk / Watersportverbond

Tags: , , Last modified: 4 april 2022
Sluiten