Nieuws

Opstoot en kopstoot: zeilers geschorst

Catamaranzeilers Mischa Heemskerk en Pieter van Ruitenburg zijn door de Zeilraad geschorst.

11:01

Catamaranzeilers Mischa Heemskerk en Pieter van Ruitenburg zijn door de Zeilraad geschorst.


De Zeilraad van het Watersportverbond heeft uitspraak gedaan in een hoger beroep zaak rond regel 69. Daarbij zijn catamaranzeilers Mischa Heemskerk en Pieter van Ruitenburg gestraft. Beiden hebben een schorsing gekregen; Heemskerk mag tot 1 februari 2005 niet deelnemen aan wedstrijden, Van Ruitenburg niet tot 1 juli 2005. 


 
Een aanvaring tijdens de Texel Dutch Open in juni, voorafgaand aan Rondje Texel, ligt ten grondslag aan deze zaak.
Het duo Heemskerk/Van Ruitenburg maakte een stuurboordstart bij het pin-end. De manoeuvre verliep niet vlekkeloos, ze kwamen in aanvaring met het over bakboord zeilende team Remco Kenbeek/Paul Brouwer, dat met stagschade moest opgeven. Heemskerk en Van Ruitenburg zeilden de wedstrijd uit.
Eenmaal terug op het strand kwam het tot een opstootje tussen beide teams. Heemskerk/Van Ruitenburg waren van mening dat Kenbeek/Brouwer opzettelijk waren afgevallen, wat tot de aanvaring leidde. Er was ook letsel; Heemskerk had een bloedend oor opgelopen en Van Ruitenburg een pijnlijke heup.


Volgens het verslag van de Zeilraad maakte Heemskerk uiteindelijk slaande bewegingen naar Kenbeek. Van Ruitenburg deelde een kopstoot uit aan Kenbeek. Daarom is hij zwaarder gestraft dan zijn stuurman.
Volgens de Zeilraad hebben beide zeilers grove inbreuk hebben gemaakt op de goede manieren en sportiviteit en hebben zij door hun handelen de sport in diskrediet gebracht.


In een reactie laat Mischa Heemskerk weten het niet eens te zijn met de beslissing. “Ik heb geen slaande beweging gemaakt, ik heb geprobeerd Pieter uit de groep zeilers te halen. Of hij een kopstoot heeft gegeven, weet ik niet. Wij hadden een protest tegen het andere team ingediend, want volgens ons waren ze opzettelijk afgevallen zodat wij niet achterlangs konden. Dat protest is afgewezen. Wat nu de gevolgen voor ons zijn van deze uitspraak van de Zeilraad, weet ik nog niet. Ik sta ingeschreven voor Aruba (november). In december zijn er trainingen in Portugal en in januari in Miami. In de 24 jaar dat ik nu zeil heb ik nooit zoiets aan de hand gehad.”

Last modified: 21 juni 2006
Sluiten