Nieuws

Opnieuw winst voor Kiwi’s

Emirates Team New-Zealand heeft de derde race om de America's Cup gewonnen, waarmee de tussenstand op 1-2 in het voordeel van de Kiwi's. De race gaat de boeken in als een van de spannendste in de 156-jarige geschiedenis van het evenement. Bertarelli had het liever anders gezien.

14:12

Een Nieuw-Zeelands feestje op de wal. (Foto: Emirates Team New Zealand)
Emirates Team New-Zealand heeft de derde race om de America’s Cup gewonnen, waarmee de tussenstand op 1-2 in het voordeel van de Kiwi’s. De race gaat de boeken in als een van de spannendste in de 156-jarige geschiedenis van het evenement. Bertarelli had het liever anders gezien.


Voordat de twee kemphanen het tegen elkaar op konden nemen, was het vijf uur ‘s middags. De wind was steeds niet stabiel genoeg om de race te starten. Enorme winddraaiingen maakt het lastig een startlijn loodrecht op de windrichting uit te zetten. Zeven tot negen knopen wind en een behoorlijke golfslag zorgden voor lastige omstandigheden.


Rechts
De start werd gewonnen door Alinghi. De Zwitsers zeilden acht seconden eerder over de lijn, naar de linker kant van het wedstrijdveld. Kiwi-tacticus Terry Hutchinson had duidelijk andere plannen. Hij vertrok over stuurboord en koos daarmee voor de rechter kant van de baan. De Kiwi had het gelijk aan zijn zijde. Een flinke winddraaiing naar rechts van twintig graden leverde zoveel terreinwinst op, dat Alinghi bij de eerste ronding van de bovenboei een minuut en 23 seconden achter lag.


Kiwi-voordekker Stuart Bettany kukelt overboord, vlak voor het strijken van de spinnaker. (Foto: Emirates Team New Zealand)
Paniek

In het voordewindse rak dat volgde zette Alinghi alles op alles om het gat met de Nieuw-Zeelanders te verkleinen. Dat lukte heel aardig.
Vlak voordat Dean Barker zijn NZL-92 rond de benedenboei wilde sturen, gooide de volgende flinke winddraaiing roet in het eten. De stuurman moest ineens om de linker in plaats van de rechter ton sturen. De voordekker van de Kiwi’s ging in de paniek die ontstond overboord, maar wist handig weer aan dek te klimmen. Het strijken van de spi liep in de soep. Het rode doek sloeg om de genuaschoot en raakte in de knoop. De genua kon daardoor niet genoeg worden dichtgedraaid, waardoor de boot niet hoog aan de wind kon lopen. Alinghi, dat een minuut later om de ton ging, zag zijn kans schoon en maakte ineens meter na meter goed.
In het gevecht dat volgde kreeg Alinghi de overhand en zij bereikten als eerste de tweede en laatste boventon, met vijftien seconden voorsprong. De Zwitsers gingen in het rak naar de finish naar rechts, de Kiwi’s, in een alles of niets poging, naar links. Dat pakte door een paar gunstige windshifts goed uit voor ze. Met een marge van 25 seconden klopte de Nieuw-Zeelanders de Zwitsers op de meet.


Las Vegas
Alinghi-teambaas Ernesto Bertarelli was niet echt te spreken over de race. Hij wees met de beschuldigende vinger naar het comité. “Ik vind dat de race geen doorgang had moeten vinden. De wind moet de race niet beslissen, dat moeten de deelnemers doen. Het leek wel Las Vegas vandaag. Dit is niet waar het bij matchracen om zou moeten gaan.”


De volgende race staat voor vanmiddag gepland.


Bekijk de gratis videocompilatie van de race via: http://juzou.boxstuff.net/player/alcatel?user_id=0#highlights_tab (klik op ‘On Demand’)

Redactie

(advertentie)
America’s Cup live!
De resterende America’s Cup-races rechtstreeks volgen op internet? Dat kan via Sail TV!
Last modified: 4 september 2007
Sluiten