Nieuws

Opmaat naar Sydney-Hobart

"We hebben er net een wedstrijdje in de haven op zitten," meldt Peter van Niekerk vanuit Sydney. "We hebben in de Big Boat Challenge tegen de Wild Oats, het zusterschip van Alfa Romeo, gezeild en met twee bootlengtes gewonnen."

13:33

“We hebben er net een wedstrijdje in de haven op zitten,” meldt Peter van Niekerk vanuit Sydney. “We hebben in de Big Boat Challenge tegen de Wild Oats, het zusterschip van Alfa Romeo, gezeild en met twee bootlengtes gewonnen.”


Van Niekerk, mastman aan boord van de 98-voeter Alfa Romeo:
Van Niekerk arriveerde vorige week vrijdag in Australië en stapte direct als bemanningslid op de gloednieuwe 98-voeter Alfa Romeo. Het nieuwste kanon van schipper/eigenaar Neville Crichton in de Sydney-Hobart wapenwedloop. Keer op keer laat deze steenrijke zeiler een schip ontwerpen en bouwen speciaal voor deze klassieke zeezeilrace. En hij is niet de enige. Rivaal Bob Oatley heeft de Wild Oats in de vaart gebracht, voor hetzelfde doel: winnen.
De Big Boat Challenge is de opmaat naar de Sydney-Hobart.


“Dit is het grootste schip waarop ik heb gezeild,” vertelt Van Niekerk, “alles is zo groot en ook zwaar, want het is ontworpen voor offshore. Voor een zeilwissel zijn zes man nodig. Neem de Code 5 gennaker, die weegt 130 kilo; daar zijn wel een paar handen voor nodig. Alle systemen aan boord zijn hydraulisch, er zijn geen koffiemolens en grinders. Dat is wel onnatuurlijk zeilen. Temeer omdat er constant een motor draait voor de hydrauliek. En als de kiel kantelt, schudt en trilt de hele boot.”


(Foto: Jack Atley / www.jackatley.com)
“We zitten er met 22 man op; ik ben mastman. Alles is strak georganiseerd. Er is een crewmanager aan boord speciaal belast met de communicatie. Tijdens de race in de haven stonden vier man voorop, je moet daar wel weten wat er gaat gebeuren. We hadden maar 2 minuten om een gennaker te zetten. En 2 om hem eraf te halen. Een rak kostte ons 10 minuten, dus het zeil stond amper 6 minuten. Je moet vooruit denken, weten hoeveel minuten je nog hebt tot de boei. Timing is ontzettend belangrijk.”
“Aandewind loopt de boot met gemak 12 knoop. Even een knik in de schoot en hij schiet naar 16 knopen. En je merkt het eigenlijk niet, omdat het schip zo groot is. Het record in de Sydney-Hobart is met dit jacht beslist haalbaar als we gunstige wind hebben. Aan de wind wordt het een ander verhaal natuurlijk.”


“Onderdeks is deze boot helemaal af. Allemaal carbon en doorzichtig plaatwerk. Heel chic. Daaraan kan je zien dat het een echte eigenaarsboot is en geen schip van een syndicaat waar dergelijke details niet uitmaken. De centraal opgestelde navigatiehoek is gewoonweg futuristisch.”


De 61ste Sydney-Hobart start op 26 december en is 628 mijl lang. De recordoversteek maakte de Deense Nokia met 1-19-48-02.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten