Nieuws

Open brief aan Emile Roemer

Watersportjournaliste Diana Bogaards heeft een open brief geschreven aan SP politicus Emile Roemer. Ze is boos op de NOS vanwege de mediahouding ten aanzien van de gehandicaptensport.

15:24

Woensdag 14 december 2011.

Afgelopen maandag werd Thierry Schmitter tijdens het NOC*NSF sportgala tot gehandicapte sporter van het jaar uitgeroepen. Emile Roemer reikte de prijs uit aan de zoon van de 2.4 mR zeiler, die zelf op dit moment in Amerika aan het trainen is.

Dat Thierry na eerdere nominaties nu daadwerkelijk in de prijzen viel, was meer dan terecht. De zeiler is drievoudig IFDS 2.4mR wereldkampioen en wist afgelopen seizoen twee worldcups te winnen.

Volgens Diana gaf het NOS Journaal na het gala een opsomming van alle winnaars, maar werd gemakshalve de categorie ‘Gehandicapte sporter van het jaar’ buiten beschouwing gelaten. “NOS noemt dat ongetwijfeld journalistieke vrijheid, ik noem het gewoon discriminatie. Wat maakt een paralympische topsporter anders dan een olympiër, buiten de lichamelijke beperking dan? Ze leveren een topprestatie op het hoogste niveau binnen hun sport, die ze professioneel benaderen. Om daar te komen leveren ze tevens een gedisciplineerde en voor de buitenwereld vaak onzichtbare strijd met hun handicap. Ze krijgen er als het ware een tegenstander bij,” aldus Diana Bogaards.

Tijdens het sportgala riep Emile Roemer op om ervoor te zorgen dat de gehandicaptensport in de toekomst veel meer in beeld, dus op televisie, komt.

Diana vraagt zich af hoe hij dat denkt te realiseren.

“Met de huidige beleidsmakers bij Studio Sport wordt dit toch echt een ‘mission impossible’. Wat kan de politiek en/of wat kunt u bijdragen aan de verandering in mediahouding ten aanzien van gehandicaptensport in Nederland? Wat moet er veranderen om ze een gelijkwaardiger status als topsporter te geven? Het is anno 2011 echt zwaar achterhaald om in termen van ‘minderheid en dus oninteressant’ te denken. Ook de verkiezing van Gehandicapte Sporter van het Jaar is nieuws. De huidige paralympiërs verdienen een plek naast olympiërs en niet erachter. Dit lijkt me wel een debat waard,” aldus Diana Bogaards in haar open brief.

Voor de volledige open brief: zie

http://www.sailreport.nl/editorial/open-brief-aan-emile-roemer

Foto Eric van Staten

(EvS)

Last modified: 15 december 2011
Sluiten