Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Op een open zeilboot met vlieger naar Engeland

12:25

kitetenderDeze zomer wagen de ontwikkelaars van de Kitetender een oversteek naar Engeland. De planerende open boot met vlieger is na veel proefvaren en aanpassingen aan het ontwerp nu eindelijk in productie gegaan en is vanaf medio april te bewonderen bij Marina Muiderzand.

Van twee walletjes
Het concept van de Kitetender komt van J. Peter Renssen. De ervaren zeiler wilde een paar jaar geleden een open zeilboot kopen, maar zonder de rompslomp van een tuigage. “Het was eigenlijk gewoon een kwestie van tijd. Ik wilde gemakkelijk en snel op het water zijn en een ruim vaargebied voorhanden hebben. Daar zijn de meeste open boten niet voor geschikt vanwege gebrek aan zeewaardigheid of juist te veel diepgang.”, aldus de intiatiefnemer. Het resultaat is een toegankelijke zeilboot waarmee zeilers die comfort en snelheid willen de voordelen van het kitesurfen meepikken, terwijl kitesurfers ook aan hun trekken komen en daarbij vrouw en kinderen kunnen betrekken.

Aan de wind
De Kitetender wordt uitgevoerd met een speciale racekite die ook op de aan de windse koersen veel trekkracht levert. Hierdoor komt de maximale aandewindse koers op ongeveer 45° wat het bereik aanzienlijk vergroot. “Dit is weliswaar niet zo scherp als een zeiljacht, maar daar staat weer een legio aan voordelen tegenover door het ontbreken van een zware kiel en tuigage. Ook heeft de romp planerende eigenschappen meegekregen in het ontwerp”.

Gewichtbesparing
kitetender oranjeMet de keuze voor een vlieger hebben de bedenkers van de  Kitetender veel gewicht kunnen besparen. “Een tuigage en kiel dragen relatief veel gewicht bij aan het totaal. Bovendien heb je met een vlieger niet het gedoe van de hefboomwerking zoals bij een tuigage met mast”. Het bootje weegt ongeveer tweehonderd kilo en is uitgerust met een hefzwaard.

Oversteek
Om de Kitetender te promoten gaan de ontwikkelaars samen met een paar ervaren kitesurfers de oversteek maken naar Engeland. “In principe zijn we door de open spiegel veilig op zee, maar voor de zekerheid nemen we waarschijnlijk wel een volgboot mee.” Ook organiseert Renssen dagcursussen voor belangstellenden om het kitesurfen te leren.

meer informatie op www.kitetender.nl

Tags: Last modified: 18 maart 2013
Sluiten