Nieuws

Suppers maken Nederlandse wateren schoon

Jij kunt ook meedoen

08:08

Vishengels, deelscooters, fietsen, petten: er zwerft van alles rond in het water waar wij zo graag zeilen. Clean up on Tour trekt zomers door het land om dat afval op te ruimen. Dit jaar scheelt dat ruim 2.734 kilo rommel in onze wateren. Floor van den Brandt, van Clean up on Tour, vertelt ons meer.

Het was dit jaar de derde zomer op rij dat Clean up on Tour door verschillende Nederlandse steden trok. Hiervoor stappen deelnemers met emmers op supboards om zwerfafval te verzamelen. Maar liefst 286 deelnemers trokken er afgelopen zomer op uit om tien steden te ontdoen van afval in het water. 

Kun je eerst kort vertellen wat Clean up on Tour inhoudt?

Floor: “Clean up on Tour is een initiatief van het Watersportverbond en Allianz. Allianz wil graag iets terug doen voor de natuur waar onze topsporters gebruik van maken en dat is om al suppend de wateren van Nederland schoon te maken. Er hangt ook een soort wedstrijdelement aan vast. We kijken jaarlijks op welke locatie het meeste afval wordt verzameld en dit keer was dat in Almere. Daar zijn zelfs twee deelscooters uit het water geplukt. Maar uiteindelijk draagt elke opgeraapte peuk en elk stukje plastic bij voor het totaal aan kilo’s.”

Wat voor afval er zoal opgeraapt?

“Het is heel uiteenlopend wat voor afval er wordt ingezameld. Als je emmer na een half uur voor de helft gevuld is dan denk je dat het meevalt. Maar als hij na een uur fanatiek opruimen helemaal vol is en je gooit van zestien mensen al het opgehaalde afval op een hoop, dan schrikt iedereen altijd enorm. We komen van alles tegen tijdens de opruimactie: zo zijn er onder andere een kinderschoen, pet, bal, gieter en vishengels opgeraapt. Dat drijft naast lege zakken chips en blikjes dus ook allemaal in het water. We nemen alles mee wat we onderweg tegenkomen. Bijvoorbeeld ook een houten bank en fietsen. Dat is prima te doen als twee suppers samenwerken en de boards bij elkaar houden.”

Hoe ziet dat afval er dan uit?

“Het is duidelijk zichtbaar hoe lang afval er ligt. Zo treffen we bijvoorbeeld ook half verroeste blikjes aan. Wat ook confronterend is om te zien, zijn de vogelnestjes die bijvoorbeeld gemaakt zijn van piepschuim en rood-wit afzetlint. We hebben de afspraak dat we dat niet opruimen omdat we het broeden niet willen verstoren, maar het is wel een trieste aanblik.”

Hoe komt dat afval in het water terecht?

“Veel zwerfafval waait vanaf de kant het water in. Het begint er dus eigenlijk al mee dat je niks op straat moet gooien. En nog beter is om verpakkingsvrije dingen te kopen en om bijvoorbeeld je eigen boodschappentas en drinkfles mee te nemen. Dat scheelt allemaal plastic. En we moeten elkaar ook blijven aanspreken en onszelf afvragen hoe plastic terecht kan komen in de natuur.”

Mag iedereen helpen met opruimen? 

“Mensen die willen helpen met opruimen kunnen zich aanmelden via onze website. Je hoeft niet per se te kunnen suppen, want er zijn ook altijd instructeurs aanwezig. De enige voorwaarde is dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn. Bedrijven, gemeentes of andere organisaties kunnen Clean op on Tour sinds dit jaar ook inhuren. Bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje dat op die manier leuk én duurzaam wordt.”

Wat willen jullie met Clean up on Tour bereiken?

“Natuurlijk minder afval in het water en bewustwording. Volgend jaar trekt Clean up on Tour weer door het land. Aan het begin van de zomer worden de locaties bekendgemaakt. We zoeken vaak naar een combinatie tussen een plaats en een vereniging in de hoop dat het opruimen na onze actie wordt voortgezet. In het verleden zijn al geregeld mooie dingen ontstaan. Zo is er een bootverhuurder die korting geeft als de huurders met een gevulde emmer afval terugkeren. En eén van de deelnemers vertelde dat ze niet meer alleen voor de lol kan suppen, maar dat ze daarbij nu ook onderweg afval opruimt. Die bewustwording vinden we erg belangrijk. Dát willen we bereiken, dat is prachtig.”

Omslagfoto en foto’s: © Clean up on Tour

Last modified: 2 oktober 2024
Sluiten