Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Oosterschelde terug naar Nederland

11:33

De Nederlandse driemasttopzeilschoener Oosterschelde keert weer terug naar haar vaderland. Het schip heeft in een reis van anderhalf jaar de drie kapen gerond. Tijdens de ruim 45000 afgelegde zeemijlen bezocht het schip ook Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland en Antarctica. Op 30 april rond 16.00 uur, verwacht de Rotterdamse Veerhaven het schip in haar thuishaven te mogen ontvangen.

Wereldreis-Oosterschelde1Een kapiteinsdroom

De droom van Kapitein Gerben Nab was om samen met de twee andere Nederlandse historische schepen de drie beruchte kapen te ronden. Samen met Europa en Tecla voeren de schepen onder de naam Dutch Tall Ships langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn. Gerben Nab: “De meeste mensen zijn niet meer gewend aan een situatie met veel minder prikkels. De regelmaat van het wachtlopen, de dagelijks gang van zon, maan en sterren het bewegen van schip op de zee.”

“Alle stormen en verschrikkingen van de zuidelijke oceanen worden aan Kaap Hoorn toegeschreven. Je kunt binnen een paar uur van windkracht 0 naar windkracht 8 gaan en weer terug. Een oceaanoversteek van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond is spectaculair. We reizen door de weersystemen en passeren de evenaar, als Neptunus het toelaat. Juist omdat het Suez kanaal onbegaanbaar is, of in ieder geval de Rode Zee en de Golf van Aden, gaan we weer rond de grote kapen varen. Zoals ze dat vroeger ook altijd deden. Een dergelijke reis voorbereiden kost heel veel inspanning. Wanneer je bereid bent om echt hard te werken, dan kan je soms een droom verwezenlijken,” aldus Nab.

Historische reis

In 18 maanden tijd zijn veertien landen op vijf continenten bezocht en meer dan 45000 zeemijlen afgelegd. Maar bovenal zijn de drie levensgevaarlijke kapen gerond: Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn. Een historische reis in de voetsporen van grote Nederlandse ontdekkingsreizigers als Abel Tasman en Cornelis de Houtman.

Last modified: 22 april 2014
Sluiten