Nieuws

ONK gezeild naar verwachting

Een paar uitzonderingen daargelaten waren er geen grote verrassingen op de Delta Lloyd Open Nederlandse Kampioenschappen. De prijzen gaan naar de topzeilers uit de Kernploeg.

16:32

Steven LeFevre en Steven Krol laten in de 470-klasse zien dat zij de sterkste in het veld zijn en winnen hun eerste landstitel. Ook kernploeglid Dorian van Rijsselberge in de RS:X en Roelof Bouwmeester in de Laser Standard winnen hun eerste Nederlandse Landstitel.

Oude rot verslagen
In de Laser Standard was het vandaag erg spannend. Maarliefst zeven zeilers konden nog de gouden medaille in de wacht slepen. Zaterdag leek het erop dat Serge Kats dit kampioenschap zou gaan winnen, maar Roelof Bouwmeester liet in race zeven en de medal race zien dat hij sterker was. In de medal race finishte Bouwmeester als vierde, dit was voldoende voor zijn eerste overwinning tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in de Laser Standard klasse.

Serge Kats voer geen sterke medal race, bij de eerste bovenboei kwam hij als laatste rond. Uiteindelijk finishte de Rotterdammer als 9e en werd daarmee vierde in het eindklassement. Gijs Pelt deed het goed in de medal race en ging als tweede over de meet. Met dit resultaat pakte Pelt de derde plaats in het eindklassement.

Stevens nationaal kampioen
Steven LeFevre en Steven Krol hadden weinig last van concurrentie tijdens dit evenement. De zevende race van zondag en de medalrace schreven ze op hun naam. Daarmee werden ze voor het eerst Nederlandse Kampioen in de 470-klasse.

Steven Krol: “Je merkt wel dat er een niveau verschil is met de andere teams, zeker aangezien de rest van de kernploegleden niet meer konden zeilen. Dan lig je al snel voorop en kan je de wedstrijd redelijk eenvoudig winnend uitzeilen.”

Niet aanwezig wegens blessures of ziekte zijn overige kernploegteams van Lisa Westerhof en Lobke Berkhout, Sven en Kalle Coster en Marieke Jongens en Margriet Fokkema.

Eenzaam aan de top
Dorian van Rijsselberge had ook de laatste dag weinig concurrentie. Met gemak kon hij zijn eerste landstitel op zijn naam schrijven. Kijk voor een verslag van de NOS op deze link.

Marit Bouwmeester verslagen
In de Laser Radial klasse was het ongemeen spannend voor de titel. De strijd ging tussen Marit Bouwmeester en haar trainingspartner Claire Blom. Bouwmeester eindigde als zevende in de medal race en Blom als tweede. Dat was voldoende voor Blom om haar huisgenoot en trainingspartner met twee punten verschil te verslaan.

Claire Blom direct na de wedstrijd: ”Het ging heel de week al goed en wanneer dit dan gebeurt, dan is het altijd leuk meegenomen. De beste mag winnen, nu ben ik het een keertje.“

Zeven overwinningen
Pieter Jan Postma pakt de landstitel tijdens dit Delta Lloyd ONK door zeven van de acht wedstrijden te winnen. Postma laat zien dat hij op het moment met afstand de beste Finnzeiler van Nederland is. Laser kernploegcoach Jaap Zielhuis eindigde als zesde in het eindklassement.

Koningsklasse
In de Star-klasse eindigen Sander Jorissen en bemanning Robbie Bielas als eerste en pakten de landstitel. Tweede eindigen Sjaak Haakman en Alex Breuseker. Karel Hellemond en bemanning Gert van der Heijden zakten een plek en sloten het evenement als derde af.

Voor volledige resultaten kijk op www.deltalloydonk.org

TopzeilenTV heeft een videoregistratie gemaakt, te zien op www.topzeilen.tv

Tekst: Simon Keijzer/Marinus van Sijdenborgh Beeld: Thom Touw

Last modified: 6 oktober 2010
Sluiten