Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ongelukken om van te leren

09:46

Kleine ongelijken met dramatische gevolgen

Kleine ongelijken met dramatische gevolgenEen ongeval op het water zit in een klein hoekje. Het Engelse onderzoeksbureau MAIB publiceert uitgebreid over ongelukken met jachten die ze onderzochten. Wat ging er precies mis en, belangrijker, wat kunnen we ervan leren? In Zeilen nr. 5 beschrijven we een aantal voorvallen. Opmerkelijk is dat vrijwel elke dramatische gebeurtenis een opeenvolging is van kleine missers.Kleine ongelijken met dramatische gevolgenEen ongeval op het water zit in een klein hoekje. Het Engelse onderzoeksbureau MAIB publiceert uitgebreid over ongelukken met jachten die ze onderzochten. Wat ging er precies mis en, belangrijker, wat kunnen we ervan leren? In Zeilen nr. 5 beschrijven we een aantal voorvallen. Opmerkelijk is dat vrijwel elke dramatische gebeurtenis een opeenvolging is van kleine missers. Zoals het volgende voorval.

Teambuilding
Als onderdeel van een teambuildingsweek gaan vijftien collega’s een dagje zeilen. Het is een mooie dag in februari, met niet te veel wind en een zonnetje. Ze verdelen zich in groepjes van vijf en stappen aan boord. Ze gaan vandaag het water op met Explorer II’s: open, kitsgetuigde dagzeilers van 6,10 meter lang. De boten zijn uitgerust met dollen en roeispanen.

Het eerste deel van de dag wordt besteed aan het bedienen van de boot zonder zeil, maar na de lunch gaat er gezeild worden. Aan boord van de voorste boot wordt eerst het bezaanzeil gehesen, daarna wordt de fok gezet. Terwijl de bemanning daarmee bezig is, slaat een golfje over de bakboord boordrand. De bemanning beweegt als één man naar stuurboord om het koude water te ontwijken.

Overboord
De Explorer II helt over, de bezaan pakt wat wind en de boot slaat om. Alle bemanningsleden én de instructeur raken te water. De instructeur probeert de boot weer rechtop te krijgen, maar nadat hij even op zijn kant heeft gelegen rolt hij door. Een jonge vrouw bevindt zich in het water tussen de twee masten. Haar reddingvest blijft haken achter een van de dollen en ze verdwijnt onder water. De boot ligt nu op zijn kop. De vrouw zit er onder vast. Pogingen om de dagzeiler weer recht te krijgen, falen. Het zwaard is teruggezakt in de kast, wat de zaak er niet gemakkelijker op maakt.

Vuurpijl
Twee vissers die het ongeluk hebben gezien, rennen vanaf hun visstek naar hun bootje en steken een vuurpijl af. De toesnellende loodsboot weet met behulp van een lijn aan de tuigage de boot recht te krijgen. De bewusteloze jonge vrouw glijdt tijdens het rechten uit haar reddingsvest en begint weg te drijven. Een van de instructeurs weet haar te pakken en begint in het water mond-op-mond beademing toe te dienen. Het is te laat. Bij aankomst in het ziekenhuis wordt de jonge vrouw dood verklaard.

Meer lezen
In het meinummer van Zeilen, zojuist verschenen, staan meer voorvallen die het Engelse MAIB heeft onderzocht. Hebt u ze gelezen? Wat is uw mening? Laat het ons weten en stuur uw reactie naar info@zeilen.nl.

Last modified: 24 april 2012
Sluiten