Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Onderwijsprogramma ‘Leren van Topsport’ van start

08:37

Met steun van de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en het bedrijfsleven krijgen studenten van MBO College Lelystad, vanaf dit schooljaar de kans om deel te nemen aan twee unieke onderwijsprogramma’s. Leren van Topsport en composietonderwijs. Voorzitter directie van MBO College Lelystad Ben Vermeer, wethouder Willem de Jager van de gemeente Lelystad en gedeputeerde Jan-Nico Appelman van de provincie Flevoland gooiden de trossen los voor de start van deze twee bijzondere onderwijsprogramma’s.

Leren van TopsportErvaringen pilot positief

Initiatief nemen, doelen stellen, een plan van aanpak maken en samenwerken. Dat is wat studenten meekrijgen in het programma Leren van Topsport. Studenten krijgen verspreid over het schooljaar 7 keer een volle dag les in zeilen onder leiding van ervaren topsportcoaches. Daarmee leren zij naast de vakkennis en vaardigheden ook werken aan hun beroepshouding en gedrag. Het afgelopen schooljaar heeft al een pilot gedraaid met ruim 130 eerstejaars mbo niveau 4 studenten.

Voorzitter directie Ben Vermeer: ‘Uit evaluaties met onze studenten en docenten blijkt dat zowel onze studenten als de docenten hun deelname aan dit project als een meerwaarde ervaren. We zijn dan ook erg blij dat we dit jaar officieel van start kunnen gaan”.

Leren van Topsport wordt uitgevoerd in samenwerking met Team Heiner. Arnoud Hummel van Team Heiner is enthousiast over de pilot: ‘We zien dat studenten door het Leren van Topsport programma meer nadenken over wat ze echt willen, eerder in beweging komen en zelf de regie nemen. We zien meer denkkracht, daadkracht en veerkracht. Niet alleen aan boord, maar juist ook in hun opleiding. Studenten herkennen dat ze daar wat aan hebben en nemen de volgende stap, op welk niveau dan ook. Dat is waar topsportmentaliteit over gaat, die volgende stap durven zetten.”

Betere aansluiting

Juist in deze tijd van economische crisis is het van groot belang dat studenten goed zijn opgeleid en dat opleidingen aangeboden worden die aansluiten op de behoefte van het Flevolandse bedrijfsleven. Wethouder Willem de Jager: ‘Het is belangrijk dat meer mbo-studenten het beste uit zichzelf halen en daardoor beter voorbereid kunnen doorstromen naar hbo-onderwijs. Met de vaardigheden die de studenten meekrijgen, zijn zij beter voorbereid op de vervolgstap en is de kans op succes optimaal. Competenties worden naast kennis steeds belangrijker.”

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman vult aan: ‘En dat is goed voor de regionale economie. Met de programma’s Leren van Topsport en composietonderwijs komen we tegemoet aan de wensen van het Flevolandse bedrijfsleven, dat zit te springen om goed opgeleide werknemers, met name in de techniek.”

Enthousiaste studenten

Tijdens de kick-off bijeenkomst op 6 september bleken ook de studenten enthousiast over hun eerste ervaringen met Leren van Topsport. Studente Luchtvaartdienstverlening Rageny Muringen nam vorig jaar deel aan de pilot: ‘In het begin vond ik het niet leuk. Het vroege opstaan, de kou en ik wist niet precies wat me te wachten stond. Achteraf kan ik wel zeggen dat ik tijdens het project vooral beter heb leren samenwerken. Planning en taakverdeling zijn daarbij de basis. Dat ging in het begin niet heel erg soepel, maar we hebben geleerd om conflictsituaties op een goede manier samen op te lossen. Onze klas is door het zeilen echt naar elkaar toe gegroeid”.

Last modified: 18 september 2013
Sluiten